sunnuntai 11. syyskuuta 2011

11.9.

Tänään tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä kun terroristit iskivät USA:ssa wtc-torneihin. Tuosta hetkestä saakka amerikkalaiset ovat olleet kauhuissaan ja järkyttyneitä mokomasta tapahtumasta ymmärtämättä asettaa sitä oikeisiin mittasuhteisiin. Aiheesta on tehty lukematon määrä dokumentteja, kirjoituksia, ym. Aika moni on saanut leipänsä aiheesta. Jos tuo isku olisi tapahtunut missä muualla maailmassa hyvänsä, niin ei se olisi aikaansaanut läheskään näin suurta mediamyllytystä. Vastaavanlaisia terroritekojahan on tapahtunut ympäri maailmaa, ja usein myös USA:n itse tekemänä, tai ainakin myötävaikutuksella ja hiljaisella hyväksynnällä. Tällä en tarkoita suinkaan väheksyä, saati hyväksyä, tapahtunutta. Terrorismi ei ole oikea tapa muuttaa maailmaa.

Ei olisi ainakaan haitaksi amerikkalaisten hetkeksi pysähtyä miettimään oliko tapahtuma sittenkään niin järisyttävän suuri, että siitä pitää jatkuvasti vaahdota ja odottaa koko maailman surevan heidän kanssaan. USA ei ole maailman napa.

Tuona päivänä tapahtuneissa iskuissa kuoli vajaa 3000 ihmistä. Joka vuosi amerikkalaiset ampuvat toisiaan moninkertaisen määrän. Aseiden hallussapitoon ei amerikassa kuitenkaan haluta puuttua. Se on pyhä asia. Vapaan maan vapaiden kansalaisten tulee saada kantaa asetta, ostaa niitä vaikka ruokakaupasta ja tarvittaessa puolustaa itseään tappamalla. Se on heille perusoikeus ennen oikeutta työhön ja toimeentuloon, asuntoon ja koulutukseen.

Jos jostain 11.9. kannattaa muistaa, niin Chilen vallankaappauksesta vuonna 1973.

Tuon CIA:n organisoiman kaappauksen yhteydessä ja sen jälkeen murhattiin poliittisista syistä noin 3000 ihmistä joiden lisäksi kidutettiin, karkotettiin ja vangittiin noin 40 000 ihmistä. Demokratia kukistui ja seurasi armoton fasistinen diktatuuri. USA:ssa terrori-iskujen jälkeen säilyi sentään näennäinen demokratia. Liki samansuuruisesta kuolleiden määrästä huolimatta vaikutukset eivät siten ole likimainkaan samantasoisia.

Monia muitakin USA:n järjestämiä vallanvaihtoja on tapahtunut, mutta ei samana päivänä. Noissa vallanvaihdoissa on tapettu, vangittu ja kidutettu kymmeniätuhansia, ellei satojatuhansia ihmisiä, vain mielipiteidensä vuoksi, vapauden nimissä. Jos itse harrastaa terrorismia, ei pitäisi itkeä terrorismin kauheutta. Se ei ole uskottavaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ihmisten tappaminen on aina tuomittava teko.
Sotien ja terrorismin uhreista suurin osa on viattomia siviilejä, jotka ovat sattumalta olleet väärässä paikassa väärään aikaan.

Terrori-iskut USA:han käynnisti ennen näkemättömän terroristijahdin, jossa kansainvälinen oikeuskäytäntö sivuutettiin ja kidutuksista ja tappamisesta terrorismin vastaisen sodan nimissä tuli arkipäivää. Tässä USA:n isänmaallisessa taistelussa on jo kuollut satoja tuhansia siviilejä niin Irakissa kuin Afganistanissa. Eikä loppua näytä tulevan, terroristeja kun tuntuu vain riittävän.

Valtioterrorismi on terrorismista kavalin ja tuhoisin, ja varsinkin kun sen takana on supervalta, joka on vielä ottanut oikeudekseen määritellä kuka on terroristi ja kuka ei.

Paljon on kirjoiteltu ja muisteltu terrori-iskuissa kuolleita vainajia, mutta vähemmälle on jäänyt sen pohtiminen, miksi yli päätään tällaiset iskut tehtiin. Miksi jotkut vihaavat amerikkalaisia niin paljon, että tekevät tällaisia tekoja? Tuskin aivan huvikseen? Jenkkipojilla olisikin peiliin katsomisen paikka. Imperialismi on aina synnyttänyt vihaa ja katkeruutta.