keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Verovääristymä

Lehdissä julkaistuista verotiedoista oli taas varsin selvästi nähtävissä miten kepeällä verotuksella suurituloiset Suomessa pääsevät. Pirkanmaalla sadasta suurituloisimmasta kahdella kolmasosalla veroprosentti oli alle 30 pienimmän prosentin ollessa 26,6. Tulot olivat pienimmilläänkin vajaat puoli miljoonaa ja suurimmillaan lähes kahdeksan miljoonaa. Yli miljoonan ansioihin ylsi 31 henkilöä.

Suurituloisten kepeä verotus selittyy sillä, että heidän tulonsa muodostuvat suurelta osin aliverotetuista pääomatuloista. Ne joiden tuloista merkittävä osa muodostui ansiotuloista maksoivatkin sitten jo kohtuullisemmin veroa, mutta ei heidänkään osalta voida puhua ainakaan mistään himoverottamisesta. Vertailun vuoksi, eräs koskilainen paperimies tienasi vajaat 38 000 euroa ja siitä summasta hän maksoi veroa reilut 29 %, eli veroprosentti oli samaa suuruusluokkaa kuin noilla miljoonatuloisilla.

Suomessa verorasitus on vääristynyt. Pieni- ja keskituloiset kantavat suhteellisesti raskaimman taakan. Tuohon vääristymään on tulossa pieni korjaus pääomatulojen verotuksen jonkin verran kiristyessä ensi vuonna. Korjaus on oikeansuuntainen, mutta riittämätön. Oikeudenmukaisinta olisi verottaa pääoma- ja palkkatuloja samoilla periaatteilla. Vapaamatkustajien hyysäämiseen meillä ei ole varaa.

Ei kommentteja: