maanantai 31. lokakuuta 2011

Kallis Tavase

Nyt sitten viimeinkin tuli jonkinlainen päivitetty arvio Tavasen, Tampereen-Valkeakosken seudun tekopohjavesihankkeen, kustannuksista. Tavasen antama virallinen arvio on 57,2 miljoonaa euroa, josta Valkeakosken osuus olisi 8,9 miljoonaa. En tiedä onko tuohon arvioon laskettu mukaan kaikki kustannukset, vai onko se perinteiseen tapaan kaunisteltu versio, jolla saadaan päättäjät helpommin myötämielisiksi asialle ja myöhemmin sitten esitellään suuriakin lisälaskuja. Onko mukana esimerkiksi korkomenot, esikäsittelylaitoksen kustannukset, jälkikäsittelylaitoksen kustannukset, siirtoputkien kustannukset ja mahdolliset korvaukset maanomistajille? Jos ei, niin summa nousee tuosta ilmoitetusta huomattavasti.

Tuollaisen nyt ilmoitetun summan satsaamisella saisimme huomattavasti korkeammat vesimaksut ilman että veden laatu parantuisi mitenkään. Mitään takeita ei ole Tavase-hankkeen tuomasta paremmasta vedestä osoitettu.

Valkeakoski peruskorjaisi nykyisen vesilaitoksen uusinta tekniikkaa käyttäväksi laitokseksi huomattavasti halvemmalla, jolloin myös vedenkuluttajien maksut jäisivät lähes nykyiselle tasolle, ja mikä tärkeintä, tietäisimme takuuvarmasti, että saamme hyvää vettä tunnetulla ja tutkitulla tekniikalla. Unohdetaan Tavase-hanke. Meillä ei ole varaa leikkiä sen tuomien hinta- ja vedenlaaturiskien kanssa.

Ei kommentteja: