tiistai 11. lokakuuta 2011

Pois pillit ja pallot

Ei ole mikään ihme, että kansalaiset Suomessa ja muuallakin Euroopassa suhtautuvat varsin kriittisesti Euroopan Unionin aikaansaannoksiin, sen tekoset kun ovat useimmiten melko tragikoomisia. Muiden ei tarvitse yrittää tehdä EU:a naurettavaksi, EU tekee sen itse.

Lehtiuutisten mukaan uusi leluturvallisuusasetus kieltää alle 8-vuotiaita lapsia puhaltamasta ilmapalloja ilman aikuisen valvontaa. Alle 14-vuotiailta on kielletty suositut puhallettaessa ääntä pitävät ja pitkiksi oikenevat vappupillit. Ikärajat on mainittava ilmapallo- ja vappupillipaketeissa. Kieltoja perustellaan tukehtumisvaaralla, sillä voihan olla, että lapset sattuvat imaisemaan pallon tai pillin keuhkoihinsa niitä puhallellessaan.

Ongelman hoitoa ei kuitenkaan pitäisi jättää tuolla tavalla puolitiehen, vaan EU:n pitäisi velvoittaa jäsenmaat pestaamaan pallo- ja pillipoliiseja valvomaan asetuksen noudattamista ja raportoimaan toimistaan puolivuosittain Brysseliin ylipillipallotarkastajalle. EU-byrokraatit eivät varmastikaan ole huomioineet sitäkään seikkaa, että esim. rusinoita ei missään tapauksessa tulisi antaa lasten käsiin; nekin kun saattavat joutua viattomien pilttien keuhkoihin. Sama vaara piilee Lego-palikoissa, pyyhekumeissa, riisimuroissa ja kaikissa muissakin 10 litran ämpäriä pienemmissä esineissä. Näitä piileviä vaaratekijöitä on ehdottomasti ja pikaisesti alettava selvittämään. Pitäähän EU:n virkamiesarmeijan jotain tehdä palkkansa eteen.

1 kommentti:

Harri Asikainen kirjoitti...

Ei pitäisi aina uskoa kaikkea mitä lehdissä kirjoitetaan, vaikka asiasta kirjoittaisivat lähes kaikki lehdet. Uutinen EU:n ilmapallokiellosta ei pidäkään paikkaansa. EU kyllä vaatii varoitustarroja ja kehottaa aikuisia valvomaan lasten palloleikkejä, mutta ei kiellä ilmapallojen puhaltelua lapsilta. Pahoittelen hairahdustani. Puolustaudun sillä, että EU:lta tulee kyllä kaikenlaisia omituisia direktiivejä ja siinä valossa tuo ankaksi osoittautunut uutinen tuntui ihan uskottavalta.

Harri Asikainen