tiistai 11. lokakuuta 2011

Tasaveroja

On kaksi vaihtoehtoa. Joko ministerimme eivät ymmärrä mikä on tasavero ja mikä ei, tai sitten he tarkoituksella antavat harhaanjohtavia lausuntoja. Ministeri Urpilainen väittää kirkkain silmin, että makeis-, tupakka-, alkoholi- ja polttoaineverot eivät ole tasaveroja, vaan haitta- ja ympäristöveroja. Samaa väitettä on ministeri Arhinmäki toistellut. Noilla väitteillä on varsin vähän yhteneväisyyksiä totuuden kanssa. Nuo verot ovat tasaveroja, niissä ei ole progressiota. Niitä maksaa jokainen saman prosentin mukaisesti tuloista riippumatta. Toki ne samalla toimivat terveellisempiä elintapoja edistävästi ja saattavat vähentää terveyshaittoja.

Makeis-, tupakka- ja alkoholiverojen korotusta en pidäkään huonona asiana, koska niiden käyttö ei ole kenellekään välttämätöntä. Niiden käyttöä voi vähentää tai lopettaa kokonaan, ja siten myös verotkin välttää. Sen sijaan polttoaineveron korotus tuntuu meidän kaikkien kukkarossa, tahdoimme tai emme. Vain aniharva asuu niin lähellä työpaikkaa ja palveluita etteikö jollain tapaa joutuisi kulkemaan, joko omalla ajoneuvolla tai julkisilla kulkuvälineillä. Suuntaus on pikemminkin päinvastoin. Liikkuminen, hienosti sanottuna pendelöinti, lisääntyy koko ajan. Polttoaineveron korotus tekee tuon välttämättömän liikkumisen entistä kalliimmaksi, tuloista riippumatta. Samoin kaikki tavarat ja palvelut tulevat jonkin verran kallistumaan kasvavien kuljetuskustannusten vuoksi.

Tuollainen uusien nimitysten antaminen asioille, tässä tapauksessa veroille, on kansalaisten älyä aliarvioivaa. Se tuntuu jotenkin epätoivoiselta yritykseltä saada musta muuttumaan valkoiseksi sanojen voimalla. Sellaista on oppinut kuulemaan lähinnä porvareiden suusta ja siksi tuntuu pahalta, että myös vasemmistoministerit ovat omaksuneet saman halpahintaisen käytännön.

Ei kommentteja: