torstai 17. heinäkuuta 2008

Keppiä laiskalle kansalle

Elinkeinoelämän Keskusliiton, EK:n, johtaja Lasse Laatunen haluaa opiskelijoiden valmistuvan nopeammin ja työelämässä oltavan pitempään. Keinoina hänen mielestään voisi käyttää opintotukeen puuttumista, tai jopa korvaamista vanhaan malliin pelkällä opintolainalla, työttömyysturvan heikentämistä ja osa-aikaeläkkeelle siirtymisen vaikeuttamista, tai jopa poistamista. Laatunen haluaa siis meidän tekevän entistä enemmän, entistä nöyremmin työtä pidempään.
On toki tärkeää, että mahdollisimman moni olisi töissä. Siitä olen samaa mieltä.
Onhan ay-liikekin aina pitänyt työllisyyttä tärkeänä.
Laatusen lääkkeillä työllisyyttä ei paranneta.
Hänen lääkkeillään ihmisten toimeentulo vaarantuu, mikä kai työnantajapomoille lieneekin tarkoituksenmukaista. Kun ihmisillä ei ole kunnollista toimeentuloturvaa, on heidän pakko mennä mihin töihin hyvänsä ehdoilla millä hyvänsä kaikensorttisten vuokrafirmojen kirjoille odottelemaan josko tänään olisi tarjolla pariksi tunniksi töitä ja hyvällä tuurilla vielä huomiseksikin muutaman euron tuntipalkalla.
Laatusen ja muiden työnantajapomojen olisi syytä katsoa peiliin valitellessaan duunareitten haluja jäädä eläkkeelle. Työelämä on muuttunut rajusti, huonompaan suuntaan.
Henkilöstöä on joka paikassa aivan liian vähän, kiire ja stressi on lisääntynyt, henkilöstöä ei arvosteta eikä mielipiteitä oteta huomioon, johtamiskulttuuri on käskyttämistä.
Pitää olla masokisti viihtyäkseen tuollaisessa työpaikassa.
Työnantajien on turha valitella työttömien työhaluttomuutta, se on monilta osin puppua.
Töiden tarjoaminen on täysin työnantajien käsissä oleva asia. Tarjotkaa töitä, niin silloinhan ne työhalutkin selviävät.
Kummalliselta tuntuu Laatusen ajatus, että työelämästä ei saisi poistua alle 60-vuotiaana kuin täydellisen työkyvyttömänä. Miksi ihmeessä pitäisi esim. 55-vuotta täyttäneitä ihmisiä roikottaa kortistossa, kun työnantajat eivät heitä kuitenkaan palkkaa töihin?
Miksi puhua kauniisti henkilöstön jaksamisesta, jos samaan aikaan vaaditaan mm. osa-aikaeläkejärjestelmän romuttamista?
Työnantajat eivät myöskään halua osallistua kansaneläkejärjestelmän kustannuksiin.
Eivätpä tietenkään, kuten eivät mihinkään muuhunkaan yhteiskunnan toiminnan rahoitukseen.
Yhteiskunnan olisi heidän mielestään kuitenkin tuettava yritystoimintaa.
Tiivistettynä Laatunen haluaa heikentää sosiaaliturvaa, myöhentää eläkkeellejäämistä ja pakottaa ihmiset ehdoilla millä hyvänsä mihin töihin hyvänsä.
Laatusen sanoma ei ole sinällään mitään uutta.
Samaa keppikuuria kansalle työnantajat ovat tarjonneet ennenkin.
Ay-liikkeen alennustilan, porvarihallituksen ja oikeistolaisen itsekkään ilmapiirin vallitessa työnantajien tavoitteet saattavat toteutuakin. Paska juttu.

Ei kommentteja: