keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Työvoimaa riittää

Eilen uutisoitiin, että eläkeläiset voivat pian kelvata pk-yrityksiin töihin. Uutinen ylitti ärsytyskynnykseni ja nosti verenpainettani. Vaikka itseäni en tyhmänä pidäkään, niin nyt on pakko myöntää, että ymmärrykseni ei riitä löytämään tuollaisesta uutisesta mitään positiivista.
Suomen Yrittäjät tekivät kyselyn, johon vastasi 103 pk-yritystä. Vastanneiden määrää voidaan pitää melko pienenä, joten sopii epäillä kyselyn antaman kuvan todenmukaisuutta. Sitä ainakin toivon. Vastanneista vajaa viidennes oli jo nyt palkannut töihin vanhuuseläkkeellä olevia henkilöitä ja peräti 71 prosenttia kertoi olevansa halukas tekemään niin tulevaisuudessa. Miksi ihmeessä? Tällaisen voisi vielä ymmärtää, jos työvoimaa ei yksinkertaisesti olisi muutoin saatavilla, mutta tällä hetkellä, ja myös pitkälle tulevaisuuteen, on työvoimaa tarjolla runsain määrin. Mitään työvoiman saatavuuteen perustuvaa syytä eläkeläisten palkkaamiseen ei siis ole. Ajatus eläkeläisten palkkaamisesta töihin tuntuu aika irvokkaalta, kun samaan aikaan vailla työtä on satojatuhansia ihmisiä. Toivottavasti yrityksissä löytyy moraalista selkärankaa sen verran, että eivät toimi kuten tuo tutkimus antaa ymmärtää. Eläkeläiset kuuluvat eläkkeelle ja työikäiset töihin.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Niin, ei tuossa ole työllisyyden kannalta mitään järkeä. Muutama kuukausi sitten näin televisiosta ajankohtaisohjelman, joka käsitteli ko. aihetta. Sieltä löytyi selvä vastaus kysymykseesi miksi. Työnantajat pitävät eläkeläisiä selkeästi parempina työntekijöinä kuin nuoria tai kortistossa olevia. Kehuttiin työmoraalia, ahkeruutta, joustavuutta jne. Kaipa siinä jotain perää on, kun niin suuri osa yrityksistä on kiinnostunut eläkeläistyöntekijöistä. Joku kuitenkin mättää