keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Kenen lama?

Suomessa melkoinen joukko ihmisiä kärvistelee laman kourissa yrittäen selvitä jokapäiväisistä taloudellisista ongelmistaan. Työttömyys ja lomautukset ajavat monia perheitä suoranaiseen köyhyyteen. Valkeakoskellakin työttömyys kohosi jo 16,1 prosenttiin. Olemme siis edelleen vahvasti Pirkanmaan kärjessä.
Kaikilla ei kuitenkaan lama ja senttien laskenta ole arkipäivää. Kone Oyj jakaa keväällä omistajilleen huippuosingot. Herlinien omistajasuku nappaa yhtiöstä noin sadan miljoonan euron osingot. Kyllä noilla rahoilla varmaan pärjäilee seuraavan vuoden osingonjakoon asti…
Mitenkähän monet muut pärjäävät, etenkin sen jälkeen kun koskissakin monta sataa ihmistä putoaa pois ansiosidonnaiselta päivärahalta?

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Niinpä niin. Herlinit pelaavat omilla rahoillaa. Ei kait siihen voi yhteiskunta mennä kuppaamaan, vaikka mieli tekisi.

Anonyymi kirjoitti...

"Herlinit pelaavat omilla rahoillaan."

Näinhän se on. Omaa rahaa se on perittykin raha, vaikka sen eteen ei ole töitä tarvinnut tehdäkään. Eihän se saajien vika ole, jos on sattunut kultalusikka suussa syntymään.

Sen verran yhteiskunta kuitenkin voisi mennä kuppaamaan, että pääomatuloja ja ansiotuloja käsiteltäisiin verotuksessa tasavertaisesti!

Kohtuudella voisi edellyttää, että pääomatuloista maksettaisiin vähintään tavallisen palkansaajan maksaman progressiivisen veroasteikon mukainen vero. Miksi pääomatulot pitäisi olla etuoikeutetussa asemassa ansiotulojen verotukseen nähden? Tuskinpa Herlinien nyt kuitenkaan kerjuulle täytyy vielä lähteä, vaikka heidän osinkotulojensa verotus toteutettaisiinkin oikeudenmukaisesti.

Mitenkähän muuten nuo osingot (lue:lisäarvo) syntyvät? Tuskin niitä taivaasta sataa, vaikka näin finanssikriisin ja hötörahan aikaan niin voisi kuvitella.

Anonyymi kirjoitti...

Osingot syntyvät siten, että yhtiökokous päättää, jaetaanko niitä vai ei ja jos jaetaan, niin kuinka paljon. Jako taas edellyttää, että jaettavaa tulosta on syntynyt.

Anonyymi kirjoitti...

"Osingot syntyvät siten, että..." ja "Jako taas edellyttää, että..."

Ai jaa? Ihanko totta?

Edelliset kommentit ovat vähän samaa tasoa, kuin että kysyisi jouluna lapsilta mistä nämä kaikki joululahjat oikein tulevat. Johon lapset kirkkain silmin vastaisivat, että tontuthan ne lahjat Korvatunturilla valmistavat ja joulupukki käy ne sitten jouluna jakamassa kilteille lapsille.

Taitaa olla koskinverkon "kommentaattoreita" täälläkin kylässä "viisauksiaan" jakelemassa.

Anonyymi kirjoitti...

Valitettavasti osingonjaosta on määritelty osakeyhtiölaissa.