keskiviikko 3. helmikuuta 2010

Kansanpuistosta bisnespuistoksi

Kaupunginhallituksessa oli maanantaina esillä Apianniemen vuokraaminen Sedulle Seikkailupuiston muuttamiseksi Kalevala-puistoksi, kesäteatteritoiminta ja siihen liittyvät määrärahat katsomon ja näyttämön korjaamiseksi. Kaupungin nettisivuilla ei noista asioista kerrottu mitään etukäteen, vaikka muut kokouksessa käsitellyt asiat olivatkin sieltä luettavissa. Johtui se sitten jonkinlaisesta häveliäisyydestä tai jostain muusta syystä, niin kaupungin tiedottamisessa olisi kyllä runsaasti parantamisen varaa. Muutoinkin tämä hanke tuotiin päätettäväksi jotenkin salamyhkäisesti kovalla kiireellä ilman kunnollisia suunnitelmia ohi talousarvion, josta niin tiukasti halutaan muutoin pitää kiinni. Ei kovin avointa ja tyylikästä.
Aika hyvin näyttää tämän päivän Valkeakosken Sanomissa asiasta kerrotun, joten en lähde aiheesta kaikkea toistamaan. Päätös ei syntynyt hallituksessa yksimielisesti. Tein ehdotukset, että Apianniemeä ei vuokrattaisi ja että 450 000 euron määrärahaesitys palautettaisiin uudelleen valmisteluun. En saanut esityksilleni kannatusta.
Seikkailupuistotoiminta alueella ei lopu ja se on hyvä asia. Maksulliseksi se kylläkin muuttuu. Olisin halunnut saada kirjalliset takeet siitä, että pääsy Seikkailupuistoon säilyy valkeakoskelaisille edelleen vapaana ja ilmaisena. Takeita en saanut, vain suullisia lupauksia. Seikkailupuisto on ollut tärkeä ja suosittu paikka koskilaisille lapsiperheille. Merkittävää on myös se, että uimaranta-alue pienenee puoleen nykyisestä. Apianniemi on koskin kaunein paikka keskellä kaupunkia ja sen tulee olla koskilaisten vapaassa käytössä vastaisuudessakin ilman rahastusta. Monille lapsiperheille muutamakin euro on iso raha.
En suinkaan vastusta Apianniemen kehittämistä. Päinvastoin, sinne tulee satsata paikkojen kunnossapitoon ja viihtyisyyden lisäämiseen. Esimerkiksi katsomorakenteet kaipaisivat pikaista remonttia. Aika ei nyt vain ole järin sopiva liki puolen miljoonan satsaukselle tuohon tarkoitukseen, kun samaan aikaan kaupungin henkilökuntaa patistellaan pitämään palkattomia vapaita, kouluista säästetään ja läänin viranomaiset vaativat kaupunkia palkkaamaan parikymmentä hoitajaa lisää. Vaikka tähän hankkeeseen ehkä saadaankin ely-keskukselta 70 % ulkopuolista rahoitusta, jää kaupungille silti maksettavaa noin 150 000 euroa. Se raha tarvittaisiin kipeästi muualla. Epäselväksi jäi tarkoittaako tämä velkaa ja säästötalkoita lisää?
Kun hanketta hallitukselle ensimmäisen kerran esiteltiin, niin puhuttiin muistaakseni noin 200 000 euron kustannuksista. Sitten summa kohosi 300 000 euroon ja nyt se sitten olikin jo 450 000 euroa. Tapahtui siis perinteinen päättäjien vedätys suosiolliseksi hankkeelle.
Kaupunki saa hyötynä tästä 30 000 euron vuosivuokran ja välillisiä tuloja verojen muodossa muutamista kesätyöpaikoista ja yrittäjien saamista matkailueuroista. Tähän sisältyy myös riski siitä, että hanke menee perseelleen eikä tuokaan kuviteltua määrää matkailijoita. Silloin tulot jäävät pelkkään vuokraan ja Sedun yhtiön kaatuessa nekin jäävät saamatta.
Tässä perusteita miksi en olisi hankkeeseen halunnut lähteä. Valtuusto päättää ensi maanantaina määrärahan myöntämisestä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

450000euroo kalevalapuistoon!!
Laittakaa nyt hittovie vastustaen ja rankasti.
Silläkin rahalla saisi vaikkapa vanhukset riittävän kokoisen ruoka-annoksen. Vaikka nytkin jo maksavat 6.5e kuljetuksen kanssa annoksestaan mikä ei riitä edes yhteen ateriointi kertaan. Ruokapalvelupäällikkö on laskenut annoksen niin pieneksi että vähänki normaalisti syövä jää nälkäiseksi. Ja kaikki saavat samankokoisen annoksen koosta ja ruokahalusta huolimatta.

Anonyymi kirjoitti...

Kysehän on raa'asta bisneksestä, jonka palvelukseen jokamiehen oikeudella toimiva kansanpuisto alistetaan. Kyse ei ole mistään hyväntekeväisyydestä, jota VS:n päätoimittaja yrittää lehdessään syöttää. Siksi demokraattisia tyylipisteitä ei prosessin valmistelussa haluttukaan kerätä.

Nyt Sedu on valjastanut Kiurun ja Kottaran napinpainajineen Hakan pelastusoperaatioon. Jos homma kusee, niin Sedu ui liukkaasti uusille apajille, veronmaksajat jäävät nuolemaan näppejään ja Kiurulle ja Kottaralle jää taakse poliittisen uran "loistava" tulevaisuus.

Rinta rottingilla Hakan ruoriin tullut ravintolamoguli törmäsi kokemattomuuttaan ongelmiin, jotka tahtoivat viedä yöunet. Mutta apuun tuli hyvät veljet. Nyt diktaattorin ottein/valtuuksin hän, Hakan lisäksi, pyörittää valtuuston enemmistöä ja VS:n päätoimittajaa.

Verorahojen haalinnassa ajettiin alunperin 200000 euroa "kulisseissa" läpi aseveliakselin takaamana. Sitten ilmeisesti joku oli konsultoinut, että veronmaksajien rahaa on saatavilla myös ely-keskukselta. Niinpä ahneus kasvoi syödessä. Tarve nostettiin 450000 euroon, jolloin alkuperäinen summa kaupungin osuutena pysyy ennallaan, mutta lisärahaa tulee vielä 250000 euroa!

Joka tapauksessa sopimus tulisi laatia niin, että konkurssitapauksessa tai vuokrasopimuksen purkautuessa ennen kymmenen vuoden määräaikaa, veronmaksajien rahat tulisi turvattua?

Kaiken kaikkiaan sopimuksen tulisi olla riittävän kattava sekä julkinen ja sen ehdot selvät ja yksiselitteiset.

Anonyymi kirjoitti...

Entäpä sitten, jos homma onnistuukin? Kuka silloin kerää pisteet? Hankkeen kannattajat vai sen vastustajat.