lauantai 6. helmikuuta 2010

Apia ajatuksissa

Vielä vain pyörii pienessä päässäni nuo Sedun hankkeet Apianniemen suhteen ja kaupungiltamme niihin vaadittava panostus. Vieläkään en voi sulattaa ajatusta vihreän napin painamisesta maanantain valtuustossa 450 000 euron satsaukselle Apian investointeihin Sedun kesäteatterihanketta varten. Onhan se vähän tympeää olla lähes yksinään hanketta vastaan, mutta vielä tympeämpää olisi pettää äänestäjänsä ja mennä mukavasti muiden mukaan kaikkiin kyseenalaisiin juttuihin ilman kunnollisia perusteita. En väitä Sedun hanketta ihan huuhaa-puuhaksi, koska onnistuessaan se voi olla jopa kaupungillekin edullinen. Siis ehkä ja onnistuessaan, riski on melkoisen suuri. Omatuntoni laittaa pahasti hanttiin asettaa huvitukset ihmisten välttämättömien tarpeiden edelle. Tässä on kyseessä arvovalinta.
Valkeakoski on joskus ollut vauras kaupunki, jolloin on voitu järjestää kuntalaisille kaikkea kivaa, hupia ja hömppää. Silloin oli päättäjänäkin varmaan paljon mukavampi olla. Nyt on tilanne kuitenkin vallan toisenlainen. Euroja ei enää ole jaettavaksi mihin hyvänsä. Asiat pitäisi nykyään asettaa tärkeysjärjestykseen ja toimia sen mukaisesti.
Minulle on aina ollut tärkeää työllisyys ja sen myötä ihmisten toimeentulo. Sedun hankkeet tuonevat muutaman työpaikan. Lienee selvää, että nuo muutamat työpaikat eivät ole normaaleja toistaiseksi voimassa olevia täyspäiväisiä työsuhteita, vaan osa-aikaisia muutaman kuukauden kestäviä vuokratyösuhteita, joilla ei oikeasti kukaan elä. Työllisyysmerkitys kaupungillemme on siten melko vähäinen, ellei peräti olematon. Onko siis työllisyysperusteinkaan mitään syytä satsata satojatuhansia tuohon epävarmaan hankkeeseen ilman kuviteltuja imagohyötyjä kummempia tuotoksia?
Edelleenkin näen monia paljon tärkeämpiä ja kiireellisempiä asioita, joihin tuo liki puoli miljoonaa tulisi ennemmin sijoittaa. Jos rahaa ei millään riitä kouluihin, ihmisten hoitoon ja hoitajien palkkaamiseen, niin ei sitä voi riittää Sedun bisnesten tukemiseenkaan. Sieluun sattuu.
Ugh! Olen puhunut!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mistä on tarkoitus ottaa nuo 450000-150000 euroa (ely-keskuksen rahoitus lienee vielä auki)?

Eihän tämä Sedun kannalta mikään huuhaa-projekti ole, kun veronmaksajat kantavat riskin.

Ei tällaisiin projekteihin hosumalla, varsinkaan riskin kantajan, pidä lähteä; posketon aikataulu ja puutteelliset selvitykset ja laskelmat.

Kyllä valtuuston pitää edellyttää projektille järkevää projektiaikataulua ja täsmällistä projektibudjettia sekä kunnollisia laskelmia (arviot) bisneksen tuotoista. Varsinkin kun tässä ollaan "raiskaamassa" kaupungin kauneinta jokamiehen oikeudella toimivaa puistoa ja vielä veronmaksajien rahoilla.

Kiirehän tässä on vain Sedulla ja Sedun "perskärpäsillä". Miksiköhän? Puisto kun on olemassa siellä vielä ensi vuonnakin. Puoltava päätös on mahdollista myöhemminkin, jos toteuttaminen osoittautuu järkeväksi vielä kannattavuuslaskelmien ja sopimusehtojen laadinnan jälkeenkin.

Tässä taloudellisessa tilanteessa näillä eväillä mitä on tiedossa koko projektista, hankkeen vastustaminen on, kuten toteatkin, ARVOVALINTA. Se on moraalinen ja eettinen valinta heikompiosaisten kansalaisten puolesta.

Työllisyyden merkityksen korostaminen tässä tilanteessa on vain taktiikkaa, jolla halutaan sumentaa projektin täysin keskeneräinen luonne. Onko joku kertonut, paljonko ihmisiä puisto työllistää ja minkälaisilla työsuhteilla?

Täytyy ensin tietää mistä tarkalleen ottaen pitäisi päättää ja millä ehdoilla.

Ei mikään yksityinen yritys menisi tekemään hankintasopimusta näillä "eväillä". (Hankintahinta on sovittu, mutta et tiedä mitä hinta todellisuudessa pitää sisällään. Onko edes sopimuspuoli vielä selvillä? Yrityksen nimi/omistajat?)

Jotta pystyisi aidosti priorisoimaan, täytyy ensin tietää mitä itse asiassa priorisoi.

Anonyymi kirjoitti...

On tarkoituksen hakuista puhua 450000 eurosta, koska se on bruttosumma. Jos kaupunginhallitus osaa hoitaa neuvottelemansa avustukset niin kuin on luvannut, kaupungin osuudeksi jää 150000 euroa. Mahdollinen yrittäjä maksaa tilasta vuokraa 30000 euroa vuodessa 10 vuoden ajan, että se siitä.

Anonyymi kirjoitti...

"On tarkoituksen hakuista puhua..."

Ely-tukea ei ole myönnetty vielä euroakaan. Mistä tiedät paljonko sitä saa? Meinaatko, että kun sanoo nimen Sedu, niin tukea sataa perustelemattakin. Muuten tukirahakin on veronmaksajien rahaa.

Oletko varma, että 450000 euroa edes riittää? Entä WC-tilat, parkkipaikat, vesi ja viemäröintiputkisto jne.

Mitä tämä 450000(?) euron investointi pitää sisällään? Löytyykö yksityiskohtainen investointisuunnitelma?

Mistä tarvittavat eurot on tarkoitus ottaa?

Valtuuston päätös pohjautui ilmeisesti täysin olemattomiin suunnitelmiin ja laskelmiin?

Miten varmistat, että Sedu maksaa vuokransa 10 vuoden ajan?