torstai 18. helmikuuta 2010

Pakko joskus paikallaan

Ei ole mikään uutinen se, että pitkin Suomea vanhuksia hoidetaan huonosti. Seniorikansalaisiamme mm. sidotaan sänkyyn, syötetään ylenmäärin rauhoittavia, vaipoista säästetään, ulkoiluun ei riitä aikaa saati seurusteluun vanhusten kanssa. Tämä kaikki vain siksi, että henkilökuntaa on aivan liian vähän. Vastuu tästä on yksiselitteisesti niin valtion, kuin kuntienkin päättäjillä. Ja viimekädessä äänestäjillä, koska ovat moisia päättäjiä valinneet.
Laki määrää paljonko päiväkodeissa on oltava henkilökuntaa suhteessa hoidettavaan lapsimäärään. Vanhustenhoidossa vastaavaa lakia ei ole. On vain suosituksia, joista monet kunnat eivät välitä tuon taivaallista. Nyt oikeusasiamies haluaa selvittää olisiko tarpeen säätää laki hoitajien minimimäärästä vanhustenhoidossa. Olisiko siis jo vihdoin tapahtumassa jotain positiivista?
Ei tässä mielestäni kyllä enää mitään selvityksiä tarvita, koska tietoa ja kokemuksia on jo aivan tarpeeksi. Laki hoitajien minimimäärästä vanhustenhoidossa tulee säätää pikaisesti. On ikävä käyttää pakkoa, mutta kun ei muuten näytä tapahtuvan mitään, niin vaihtoehtoja ei silloin jää. Jospa täällä Valkeakoskellakin sitten lakattaisiin venkoilemasta ja opittaisiin noudattamaan normeja.

1 kommentti:

Puohta Räähkä kirjoitti...

Tiedetäänkö Valkeakoskella sellainen instanssi kuin Stakes, se kyllä tutkii itsestään selvyydetkin, onko enään ketään viisasta joka tilaisi tutkimuksen?