perjantai 14. tammikuuta 2011

Sopimuksia noudatettava

Palvelualojen ammattiliiton varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen on oikealla asialla vaatiessaan työntekijöiden työtaisteluoikeuden laajentamista. Työntekijöillä tulee olla oikeus työtaisteluun silloin kun työnantaja rikkoo sopimuksia tai lakia. Nythän työntekijöiden puolustautuessa työnantajien rikkeitä vastaan esimerkiksi ulosmarssilla, se katsotaan aina laittomaksi työtaistelutoimenpiteeksi, josta mätkäistään rangaistus.

Työtaisteluoikeus on työntekijöille ensiarvoisen tärkeä asia, koska mitään muuta keinoa puolustautua työntekijöillä ei ole tilanteessa, jossa sopimukseen ei neuvotellen päästä. Toinen vaihtoehto on taipua työnantajan tahtoon.

Palvelualan ammattiliitolla on tällä hetkellä yli 600 sopimuksiin tai lakeihin kohdistuvaa työnantajan rikettä selvitettävänään, joista noin puolet koskee palkkasaatavia. Elinkeinoelämän keskusliiton herrat kitisevät ja valittavat laittomista lakoista vaatien työtaisteluoikeuden rajoittamista, siis entistä selkeämpää työnantajien isäntävaltaa. Mielivallan tavoittelun sijaan Elinkeinoelämän keskusliitossa kannattaisi ennemmin katsoa peiliin ja patistella omia joukkoja noudattamaan sopimuksia ja lakeja. Silloin myös työtaistelut vähenevät merkittävästi.

Ei kommentteja: