torstai 13. maaliskuuta 2008

Stakesin väliraportista

Valkeakosken kaupungin Stakesilta tilaamasta selvityksestä sosiaali- ja terveyspuolen kehittämiseksi annettiin väliraportti. En ole raporttia vielä käsiini saanut, mutta Valkeakosken Sanomista lueskelin aamusella asiasta.
Valkeakosken vanhushuolto on raportin mukaan liian laitospainotteista ja sille pitäisi löytää vaihtoehtoja. Ihmettelenpä vain, että miten.
Tiedossa pitäisi olla, että vanhainkotien asukkaat ovat sen kuntoisia, että he eivät muualla pärjää.
Muistamme pitää myös se, että vanhainkotien käyttöaste on 100 % ja paikkaa niihin jonottaa useita kymmeniä vanhuksia. En voi ymmärtää miten he pärjäisivät edes tehostetussa palveluasumisessa.
Toki on selvää, että vanhukset tulee hoitaa mahdollisimman pitkään kotonaan. Koti on parempi paikka kuin laitos. Tästä asiasta vallinnee yksimielisyys.
Sen sijaan yksimielisyyttä ei ole löytynyt siitä, että annettaisiin riittäviä resursseja vanhusten kotona pärjäämiseen. Minä ja muut vasurit olemme kyllä esityksiä tehneet henkilökunnan lisäämiseksi, mutta emme ole esityksillemme riittävää ymmärrystä saaneet etenkään johtavilta ryhmiltä, demareilta ja sitoutumattomilta.
Selvityksessä vahvistettiin myös jo ajat sitten tiedetty asia henkilökunnan riittämättömyydestä.
Tästähän lääninhallitus ja työsuojelupiiri ovat antaneet kaupungille huomautuksia.
Viime vuoden lopulla, vuoden 2008 budjetin käsittelyn yhteydessä, tein esityksen henkilökunnan lisäämisestä. Silloin se tyrmättiin perustellen, että pitää odottaa Stakesin raportin valmistumista.
Sanoin silloin, että tuleva raportti tuskin antaa sellaisia tuloksia, ettei henkilöstöä tarvitsisi lisätä.
Haluttiin vain vetkutella ja pitkittää asiaa.
Katsotaanpa nyt, miten käynee kun raportti valmistuu. Pitääkö lupailut, vai keksitäänkö taas joitain verukkeita.

Ei kommentteja: