lauantai 22. maaliskuuta 2008

Villi länsi kutsuu

Maamme porvarihallitus esittää työsuojelupiirien henkilöstöresurssien vähentämistä noin neljänneksellä. Esitys pohjautuu budjettikehyksiin ja siihen liittyvään valtiontalouden tuottavuusohjelmaan. Hallitus halunnee näin menetellessään hillitä haittoja, joita työsuojelupiirit työllään saavat aikaan vapaalle yritystoiminnalle työsuojelupiirien valvoessa lakien noudattamista ja puuttuessaan harmaaseen talouteen. Tämä ei hallituksen mielestä sopine vapaaseen markkinatalouteen.
Työelämän tarpeet osoittavat, että työsuojelupiirien resursseja tulisi pikemminkin lisätä, kuin nykyisestä supistaa. Työtapaturmien määrä on kasvussa.
Ulkolainen työvoima on lisääntynyt ja lisääntyy edelleen Suomessa.
Ulkolaiset firmat aliurakoitsijoineen ja aliurakoitsijoiden aliurakoitsijoineen ja epämääräisine vuokratyöfirmoineen muodostavat työpaikoilla usein sekavan ja monimutkaisen vyyhden, jossa mukana on jos jonkinlaista ”yrittäjää”.
Tällaisessa sotkussa työturvallisuus-, vero-, ym. lakien noudattamista on varsin vaikea valvoa ilman riittäviä resursseja. Tästä kärsivät rehelliset yrittäjät ja koko yhteiskunta.
Työsuojelupiirit ovat keskeisiä toimijoita harmaan talouden vastaisessa kamppailussa ja siten asialla on myös suuri taloudellinen merkitys. Vähemmän harmaata taloutta tarkoittaa enemmän verotuloja.
Luulisi tämän kiinnostavan valtiovarainministeriä. Kaiketi porvarihallituksemme kuitenkin pitää yrittämisen vapautta ilman vastuuta ylimpänä ohjenuoranaan. Sitä voisi verrata villiin länteen.

Ei kommentteja: