tiistai 2. marraskuuta 2010

Kermaa kuorimaan

Hallitus esittää uutta postilakia, jossa postipalvelut vapautetaan kilpailulle. Se tulee johtamaan siihen, että yksityiset yritykset nappaavat kannattavimmat markkinat tiheästi asutuilta taajama-alueilta ja siten pääsevät kuorimaan kermat päältä. Kalliilla haja-asutusalueilla ja syrjäseuduilla niiden ei tarvitse toimia. Suomen valtion sataprosenttisesti omistamalle yhtiölle, Itellalle, jää ainoana toimijana velvollisuus hoitaa postinjakelu myös siellä. Tämä tulee tarkoittamaan vaikeita aikoja Itellalle.

Uuden lain seurauksena Itellan rahoituspohja murenee yksityisten jakeluketjujen hyväksi.

Itella on monina vuosina tuottanut valtiolle, siis meille, kymmeniä miljoonia. Tuottojen sijaan valtio joutunee vastaisuudessa tukemaan Itellaa, ehkä jopa 100-150 eurolla vuosittain.

Laskun maksavat suomalaiset veronmaksajat.

Tässähän ei ole taloudellisesti mitään järkeä. Ilmeisesti porvarihallitukselle on ideologisista syistä tärkeämpää lelliä yksityisiä, usein ulkomaisia, toimijoita suomalaisten veronmaksajien kustannuksella.

Myöskään työllisyyttä ajatellen tässä ei ole mitään järkeä. Tämä tulee johtamaan usean tuhannen postilaisen työpaikan menetykseen ja tilalle todennäköisesti tulee yksityisten toimijoiden suosimia surkeasti palkattuja pätkä- ja vuokratöitä.

Ei kommentteja: