sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Rahalla saa

Ei näytä vaalirahasotkut vaikuttaneen ainakaan kaikkien ehdokkaiden kampanjoihin. Rahaa näyttää useimmilla porvaripuolueiden ehdokkailla olevan taas kerran valtavia summia käytettävissä mainontaan ja mittavaan kampanjointiin. Olen kuullut monen toteavan, että rahamiehet haluavat taas ostaa mieleisensä eduskunnan. On aivan eri asia olla ehdokkaana muutaman tuhannen budjetilla tai kymmenien tuhansien budjetilla. Vaikka raha ei kaikkea ratkaisekaan, niin auttaa se huomattavasti. Näkyvyys on tärkeää ja sitä saa rahalla. Asetelma ei ole tasainen. Porvariehdokkaat, jotka usein ovat itsekin hyvätuloisia, porskuttavat entiseen malliin yritysten ja rahamiesten avulla. Sen sijaan monet vasemmistoehdokkaat valittavat, että rahaa on käytettävissä viime vaaleja vähemmän. Itsellänikin on viime vaaleihin verrattuna noin kolmanneksen pienempi rahamäärä käytettävissä. Jonkinlainen kampanjakatto olisi paikallaan. Vaikka sen aukoton valvonta olisikin vaikeaa, voisi se silti hivenen hillitä rahalla eduskuntaan ratsastamista ja antaisi tasavertaisempia mahdollisuuksia eri ehdokkaille.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Rikas eliitti ja porvarihallitus ovat kuin siiamilaiset kaksoset. Molemmat ovat välttämättömiä toisilleen. Rikkaita suosivat veropäätökset edellyttävät "oikeata" hallitusta ja "oikean" hallituksen muodostaminen edellyttää rikkaiden rahoja.

Tämä on nykyistä suomalaista "demokratiaa", jossa jenkkilän malli "dollari per ääni" on vahvasti rantautumassa Suomeenkin.

Näin eriarvoisuus kasvaa ja yhteiskunnan lisääntyvä turvattomuus tulee jäytämään myös hyvinvoivaa porvaristoakin. Sääty-yhteiskunta perustuu viidakon lakiin.

Finanssikapitalismin kriisiytyminen on kuitenkin jo murentanut fundamentalistisimpien uusliberalistien vaihtoehdottomuutta. Hyvinvointivaltio on köyhän ystävä, kun taas "paremminvointivaltio" on kokoomuslaista mielikuvahöttöä, jonka ideologinen perusta on rikkaita paapovassa markkinaliberalismissa.

Anonyymi kirjoitti...

Kysynpä vaan, miksi Suomessa ei saa olla rikkaita ja kuka yleensä saa olla rikas. Jos Harri pääsee eduskuntaan, tulee hänestä yksi Koskin kovapalkkaisimpia ihmisiä. Onko se sitten luvatonta?