perjantai 10. huhtikuuta 2009

Hyvää pääsiäistä

Jos olisin töissä, iloitsisin ylimääräisistä pyhäpäivistä maksettavista prosenttikorotuksista. Koska nyt en ole töissä vaan koulussa, voin iloita ylimääräisistä vapaapäivistä. Pääsiäinen on siis monille tervetullut juhla arjen harmautta piristämään.
Pääsiäinen on alunperin ei-kristillinen kevätjuhla. Kristillinen kirkko säilytti juhlan, mutta muutti sen sisällön mieleisekseen, juutalaisen toisinajattelijan, Jeesuksen, väitetyn ylösnousemuksen vuoksi vietettäväksi juhlaksi.
Pääsiäistä edeltää ns. hiljainen viikko, joka huipentuu pitkäperjantaihin. Meillä ei viikko mitenkään hiljainen ole ollut, paitsi öisin. Kiirastorstai juontanee juurensa vanhasta suomalaisesta pahasta henkiolennosta, Kiirasta. Kiira on syytä ajaa pois talosta, pihapiiristä ja etenkin omasta armaasta kehosta. Parhaiten tuo karkotus onnistuu väkeviä taikajuomia käyttämällä. Niitä on saatavilla esim. Koskikaran aulassa sijaitsevasta valtion omistamasta alan erikoisliikkeestä. Jos kiirastorstaina on tullut otettua useampia pitkiä niin pitkäperjantainen piina voi tuntua todella pitkältä. Ja jos vielä pitkäperjantaina ottaa kotoa pitkät ja jatkaa pitkien ottoa, niin lankalauantaina joutunee elämän lankoja tosissaan kerimään kokoon. Jos ei Jeesuksella ollut pääsiäisenä helppoa, niin ei sitä meillä taviksillakaan aina ole.
Hyvää pääsiäistä itse kullekin.

Ei kommentteja: