lauantai 30. toukokuuta 2009

Toinen suunta

Muutama aamuinen ajatus kapitalismin arjesta. Tämä saattaa haiskahtaa sosialismilta, vaikka se ei oikeasti sitä olekaan. Varoituksen sana etukäteen on kuitenkin aina paikallaan kaikkia markkinatalousfriikkejä ajatellen. Nyt on käynyt selväksi, että markkinat saadessaan toimia vapaasti vailla yhteiskunnan ohjausta, eivät johdata maailmaa muuhun kuin ongelmiin, lamaan ja katastrofiin. Vapaasti mellastaessaan vapaat saalistajat hamuavat vain voittoja, voittoja ja voittoja. Mistään muusta piittaamatta. Ihmisellä ei siinä pelissä ole mitään arvoa.
Eikä riitä, että voittoja tulee, vaan voittojen pitää olla aina vain suurempia. Jos ei niin käy, niin silloin menee huonosti. Ja kun saalistajien mielestä menee huonosti, niin silloin pitää yhteiskunnan tulla apuun ja duunareitten maksaa saalistajien virheet. Rahan saalistuksen välineinä eivät enää pitkiin aikoihin ole olleet todelliset arvot, tuotantovälineet ja tuotteet, vaan lähinnä kuvitteelliset arvot, odotukset, ”arvo”paperipeli ym. mielikuvitusraha. Tätä peliä futuureilla, vipurahastoilla, ym. olemattomalla on nyt pelattu maailman pörsseissä riittämiin. Seuraukset ovat nähtävissä. Lamaa, eriarvoistumista, köyhyyttä, työttömyyttä, toivottomuutta, sosiaaliturvan murentumista, duunareitten oikeuksien polkemista. Toisaalla kasautuvia omaisuuksia. Keskituloisilla ja vieläpä tavallisilla duunareillakin menee vielä niin hyvin, että nykyinen kehitys voi rauhassa jatkua. Entäpä kun valtaosalla kansaa, siis tavallisilla duunareilla, alkaa olla elo ankeaa? Siihen nykyinen suuntaus johtaa. Entä sen jälkeen? Oikeudenmukaisuutta tai täydellistä vahvimman mielivaltaa, fasismia nykyaikaisessa muodossa.
Olisi aika saada aikaan joitain oikeudenmukaisia pelisääntöjä markkinahumuun, jos halutaan markkinatalous ja edes joltinenkin demokratia pelastaa. Villissä lännessäkin kaivattiin sheriffiä. Pörssipeliä pitää alkaa verottamaan, myös kansainvälisesti. Suomesta voimme aloittaa. Kotomaassamme voimme laittaa kaikki tulot samalle viivalle, eli pääomatulot myös progressiivisiksi kuten oikealla työlläkin ansaitut eurot.
Valtion omistajuutta ja määräysvaltaa on yhtiöissä vahvistettava. Valtaa on myös käytettävä työllisyyden ja kansantalouden etujen mukaisesti. Pankki- ym. tukien on oltava vastikkeellisia.
Jos pankkeja pitää pelastaa, niin yhteiskunnan tulee saada pankin osakkeita vastineeksi. Omistajat ja johtajat vastatkoon tappioista, kuten heidän pitääkin vapaan markkinatalouden periaatteiden mukaisesti. Ei se käy, että pelkästään voitot kuuluvat omistajille. Myös vastuun ja tappioiden on heille kuuluttava.
On merkillistä, että vasurin pitää kertoa mitä vapaa markkinatalous tarkoittaa ja miten se pelastetaan.

Ei kommentteja: