perjantai 8. toukokuuta 2009

Valtuustoseminaarista

Olipa kerrankin valtuustoseminaarissa jotain ihan oikeata asiaa. Aiemmat retket ovat lähinnä olleet mukavaa matkailua pois mansikkapaikasta viettämään laatuaikaa, jos sitä nyt siksi voi sanoa. Nyt pohdittiin kaupunkimme tulevaisuutta ja tulevaisuuden rahoitusta. Mitään valmistahan ei tietenkään syntynyt, mutta hyvä oli keskustella keskenämme ja saada jonkinlaista näkemystä näkemyseroista. Vahvasti näytti jakavan ajatuksia ja arvoja maksut, taksat ja verot. Kokoomussuunnalla näytetään kauhistuksella kavahdettavan verojen korotusta kun taas vasemmalla nähdään vähemmän viisaana korottaa maksuja. Jollain lailla vasemman laidan näkemyksiä omaavana voinen perustella nihkeää suhtautumista maksujen korotuksiin sillä, että esimerkiksi vettä meidän kaikkien on pakko kuluttaa tietty määrä. Samoin meidän kaikkien on asuttava jossain ja maksettava asumisestamme kiinteistöveroa riippumatta siitä asummeko omistusasunnossa tai vuokralla. Noita maksuja maksamme kaikki samansuuruisina riippumatta tuloista. Sen sijaan kunnallisvero, vaikka onkin tasasuuruinen jakovero, kohdistuu euromääräisesti enemmän suurempituloisiin. Kunnallisvero on oikeudenmukaisempi kuin maksut ja taksat. Mielipiteenäni totean tässä ja nyt, että myös kunnallisveron tulisi oikeudenmukaisuuden ja tasapuolisuuden nimissä olla progressiivinen. Minun ja oletettavasti muidenkin vasureiden mielestä maksuja ja taksoja voidaan korottaa niissä kohteissa, jotka eivät ole välttämättömiä kuntalaisille. Suomeksi tuo tarkoittaa esim. jäähallia, laskettelukeskusta ja Voipaalaa. Kyllä nuo paikat voisivat vallan hyvin kattaa menonsa maksuilla. Vastaavasti kouluihin ja vaikkapa vanhustenhoitoon meillä pitää riittää rahaa. Tuon suuntaisia puheita olin kuulevinani moneltakin suunnalta, mutta lienee vallan toinen asia muuttuvatko puheet teoiksi. Lieneekin turha taas toistaa, että vasureitten puheet ja teot ovat yhtäpitäviä eivätkä vain mukavia vaalipuheita. Ja vielä sokerina pohjalla: tuon seminaarin olisi vallan hyvin voinut pitää Valkeakoskellakin.

1 kommentti:

Timo Mäkitalo kirjoitti...

... muutoin olen sitä mieltä, että jäähalli pitäisi toiminnan tehostamiseksi yksityistää....
Olen tätä tolkuttaanut jo pitkään.
Se on aivan liian suljetun piirin harrastekehto. Olkoonkin että siellä harrastetaan samassa tilaisuudessa useita lajeja: m.m. painia, nyrkkeilyä ja kendoa. Nämä näin äkkiseltään mieleen pulpahtavat. Kai sitä tästä syystä voi monitoimihalliksi kutsua.
Ostajia niinkin laadukkaaseen rakennelmaan varmasti löytyy, vaikka suunnitteluvirheen takia kuppi-istuimet edelleen puuttuvat.