lauantai 15. toukokuuta 2010

Asuminen kalliimmaksi

Ihmisen perustarpeisiin kuuluu asunto. Etenkin täällä Suomessa ei voi kuvitellakaan selviävänsä ilman kattoa ja seiniä ympärillään. Suomessa varsin moni asuu vuokra-asunnon sijaan omistusasunnossa, yleensä velkaisessa. Siihen on yksinkertainen selitys. Kun vuokrataso on melkoisen korkea, niin ne kellä suinkin on mahdollista kannattaa ennemmin samalla rahalla lyhentää asuntovelkaa. Asuntovelallisten tiukkaa taloutta on pyritty helpottamaan korkojen verovähennysoikeudella. Nyt tuohon verovähennysoikeuteen ollaan puuttumassa asuntoministeri Vapaavuoren asettamassa asuntopolitiikkaa linjaavassa työryhmässä sekä verotusta laajalti pohtivassa valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Martti Hetemäen työryhmässä. Noiden työryhmien tarkoitus lienee puuttua asumisen verokohteluun tämän vuoden loppupuolella.
Ongelmaahan ei ole niillä asunnonostajilla joiden ei tarvitse ottaa sitä varten velkaa. Suurin osa asunnonostajista on kuitenkin pieni- ja keskituloisia tavallisia palkansaajia, jotka joutuvat ottamaan suuriakin lainoja saadakseen asunnon itselleen. Heidän pärjäämiseensä verovähennysoikeudella on suuri merkitys. Heidän elinolojaan ollaan taas heikentämässä.
Porvarihallitus toimii kyllä johdonmukaisesti laittaessaan maksupuolen hoitamaan pieni- ja keskituloiset jotta hyväosaisille voidaan jakaa mannaa. Tylyä toimintaa, jota ei vihreä kosmetiikka yhtään kaunista. Kannattaisiko tämäkin muistaa seuraavissa vaaleissa?

Ei kommentteja: