lauantai 21. toukokuuta 2011

Hei me leikataan

Useistakin lehdistä on ollut luettavissa valtiovarainministeriön virkamiesten kaavailuja tulevista kuntien menoihin kohdistuvista leikkauslistoista. Noissa listoissa halutaan säästää mm. päivähoidosta, peruskoulusta, terveydenhoidosta ja vanhustenhoidosta. Ennen huhtikuun eduskuntavaaleja nuo virkamiesten kaavailut olivat kyllä puolueiden tiedossa, mutta juurikaan muut kuin vasurit eivät niistä sanoneet mitään. Vaitiolo oli valtapuolueille tietenkin viisasta. Vasemmistoliitto kertoi ennen vaaleja vastustavansa säästöjen kohdistamista noihin kohteisiin ja sen mielipiteen soisin pätevän edelleenkin. Kyseessä on isompi asia kuin monet kuvittelevatkaan. Portugali-tukipäätös on pikkujuttu tuon rinnalla.

Olen kuullut joidenkin epäilevän, että maan asioista päättääkin kansan valitsemien edustajien sijaan huippupalkattu virkamieseliitti, joka ”asiantuntemuksellaan” johdattelee poliitikot tekemään ”oikeita” päätöksiä. Nuo epäilijät saattavat olla oikeassa.

Ajankohtainen kysymys on se, voiko Vasemmistoliitto olla mukana sellaisessa hallituksessa, joka heikentää kansalaisille välttämättömiä palveluita. Minusta ei missään tapauksessa voi. En jaksa uskoa, että vasurit nykyisellä kannatuksella kykenevät noiden leikkauslistojen toteutumista estämään olimme hallituksessa tai oppositiossa. Suo siellä, vetelä täällä. Tai sananlaskuja jatkaen: rutto vai kolera? Hallituksessa ollessamme joutuisimme kuitenkin selittämään ja puolustamaan heikennyksiä kansalaisten elinoloihin ja se ei voi olla vaikuttamatta tulevissa vaaleissa kannatukseemme. Vasureiden tulee olla vastuullisia ja sanojensa mittaisia. Vain siten voimme menestyä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"En jaksa uskoa, että vasurit nykyisellä kannatuksella kykenevät noiden leikkauslistojen toteutumista estämään olimme hallituksessa tai oppositiossa."

Näinhän se on. Vallan käyttö on voimalaji, mutta jos ei ole voimaa, ei ole valtaa. Kun ei ole todellista valtaa, jäljelle jää vain vallattomuutta, jota on sitten jälkeenpäin vaikea uskottavasti perustella äänestajille hallituksessa olon perusteeksi, kun rajut leikkaukset ovat syöneet köyhemmän kansanosan elämisen ehtoja.

Tästä, muka "vastuun kantamisesta" (lue:poliittisesta tyhmyydestä), tulee todellisuudessa pelkkää uhrautumista, jossa Vasemmistoliiton äänestäjät uhrataan jälleen uusliberalismin alttarilla.

Jos jo orastava Lipposen uusliberalistisissa hallituksissa menetetty luottamus jälleen menetetään, tietää se seuraavissa eduskuntavaaleissa vasureiden kannatuksen puolittumista ja siirtymistä auringonlaskun puolueeksi marginaaliin.

Vasemmiston (Vas,SDP) takinkäännöt satavat ääniä suoraan persujen laariin ja hyvä niin. Täytyyhän suoraselkäisyydestä jotain hyvittää.

Anonyymi kirjoitti...

Vallanhimo iski Paavoon, Mersun penkki odottaa, aatteet unohdetaan.