perjantai 5. elokuuta 2011

Halpatyövoimapula

On kyllä melkoisen ihailtavaa miten sinnikkäästi jotkut jaksavat olla huolissaan meitä muka uhkaavasta työvoimapulasta. Elinkeinoelämän keskusliiton posetiivareiden mukaan useilla toimialoilla työvoimapula on noussut merkittäväksi tuotannon esteeksi. Esimerkkeinä mainitaan mm. rakentaminen ja palvelut. Kauniisti sanottuna tuollaiset väitteet ovat täysin perusteettomia. Työvoimaa on kyllä riittävästi saatavilla, mutta sen sijaan työnantajia ei ole läheskään riittävästi. Esimerkiksi palvelualoilla tehdään varsin paljon vajaata työaikaa, joten ”työvoimapulaa” olisi hyvin vaivatonta helpottaa tarjoamalla työntekijöille täysiä normaaleja työpäiviä.

Olen monesti ihmetellyt mikä noiden työvoimapulapuheiden tarkoitus oikein on enkä ole kovin hyviä selityksiä vielä keksinyt. Yksi selitys voisi olla se, että puhumalla työvoimapulasta saadaan yleinen hyväksyntä ulkomaisen halpatyövoiman hyväksikäytölle. Ehkäpä Elinkeinoelämän keskusliitto tarkoittaakin puheillaan halpatyövoimapulaa.

Toinen selitys voisi olla se, että työvoimapulalla on kätevä perustella liian pientä henkilöstömäärää. On varsin helppoa vaatia työntekijöitä venymään ja yrittämään pärjätä vähemmällä väellä kun muka ei uutta väkeä voida palkata saatavuusongelmien vuoksi. Todellinen syy lienee kuitenkin haluttomuus.

Kolmantena selityksenä voisi olla pyrkimys myöhentää eläkeikää. Jos työvoimaa ei ole saatavilla, niin muiden on silloin tehtävä pidempään töitä. Siis mitä töitä? Mielenkiinnolla odotan, milloin Elinkeinoelämän keskusliitto osoittaa konkreettisesti työpaikkoja kaikille halukkaille.

Ja vielä neljäs selitys. Työvoimapulaväitteillä saadaan muokattua yleistä mielipidettä. Kun muka on työpaikkoja tarjolla, mutta tekijöitä ei löydy, niin työttömät saadaan näyttämään laiskoilta ja työhaluttomilla yhteiskunnan eläteiltä. Sillä taas voidaan perustella työttömyysturvan heikennyksiä ja sen seurauksena työttömistä saadaan entistä nöyrempiä ottamaan vastaan millaista työtä hyvänsä millaisilla ehdoilla hyvänsä. Tuossakin haiskahtaa vahvasti halpatyövoimapulan henki.

En tiedä ovatko ajatukseni oikeita, mutta jos joku keksii parempia selityksiä, niin mieluusti kuuntelen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Aikas oikeassa olet. Ovatko aikuiset ihmiset todella niin kieroja ja laiskoja? Sittenhän päättäjillä on samanlaiset ominaisuudet kuin työttömillä? Millaisia porsaanreikiä työlait mahdollistavat?