tiistai 30. elokuuta 2011

Nordea törkyilee

Tietysti pankit ovat liikeyrityksiä ja niiden tulee tuottaa voittoa omistajilleen, siksihän ne on perustettu. Pankit eivät kuitenkaan ole irrallaan yhteiskunnasta, vaan osa sitä, ja siksi niiden tulee myös kantaa vastuuta muusta yhteiskunnasta. Toisinaan kun pankkien sijoitus- ja luottopeli on mennyt holtittomaksi vaarantaen niiden toiminnan, on vaadittu yhteiskuntaa apuun, ja apua pankit ovat myös saaneet. Toisinpäin homma ei näytä toimivan. Nyt, kun Nordea, ja muutkin pankit, tekevät erinomaista tulosta, näyttää yhteiskuntavastuu unohtuvan. Nordeaa ei kiinnosta osallistuminen isänmaamme lamatalkoisiin. Huonoina aikoina yhteiskuntaa huudetaan apuun, mutta muulloin toimitaan ikään kuin maailmaa ei olisikaan pankin pääkonttorin ulkopuolella.

Nordean liiketulos kasvoi tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla 21 % ja liikevoittoa kertyi lähes 80 000 euroa jokaista pankin toimihenkilöä kohden. Noinkin erinomainen tulos ei näytä omistajille riittävän, vaan pitää saada vielä enemmän. Jotkut sanovat sellaista ahneudeksi. Tulosta aiotaan parantaa henkilöstövähennyksillä, kuinkas muuten. Suomessa halutaan vähentää 500-650 henkilöä. Ensin henkilöstö tekee pankille hyvää tulosta ja sitten saa palkinnoksi potkun perseelle. Tuollainen on todella surkeaa henkilöstöpolitiikkaa. On myös selvää, että noin suuri henkilöstön vähennysmäärä tulee väistämättä tarkoittamaan myös toimipaikkojen karsimista etenkin harvempaan asutuilla alueilla. Pieni mielenilmaisu olisi nyt paikallaan, esimerkiksi kaikki Nordean konttorit kiinni päiväksi kaikissa pohjoismaissa. Vaikka sillä ei irtisanomisia estettäisikään, niin olisi se näyttö siitä, että henkilöstö ei kaikkea hyväksy.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"Pieni mielenilmaisu olisi nyt paikallaan..."

Eikä sen niin pieni tarvitse olla!

Ay-liikkeen johto on keskittynyt pitämään huolen omista palkoistaan ja ruhtinaallisista korvauksistaan vakuutusyhtiöiden johdossa. Julkilausumia kyllä annetaan ja konsensusta vaaditaan, mutta joukkovoimaa ei haluta käyttää. Yhteiskuntarauhan nimissä ay-johto syö kiltisti EK:n kädestä ja samalla turvaa omat etunsa. Ja loput menee globalisaation piikkiin.

Björn Wahlroos on yksi näistä kuuluisista markkinavoimista sekä myös Nordean että UPM:n hallituksen puheenjohtaja.
"Yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa osakkeenomistajilleen maksimaalinen tuotto", on Wahlroos todennut. Siinäpä se kaikessa yksinkertaisuudessaan ja karuudessaan.

Ei siis ihme, että porukkaa lentää yrityksistä pellolle tuhansittain -ja ay-väki seuraa vain katseella.

Kyse on kovasta kapitalistisesta pelistä, jossa kannattaviakin yrityksiä lopetetaan ja markkina-arvoja nostetaan kylmästi työntekijöiden kustannuksella.

Nyt pitäisi työväestön käyttää joukkovoimaansa, sillä kauniilla julkilausumilla ja vetoomuksilla nämä wahlroosit pyyhkivät vain persettään. Nämä tyypit myyvät vaikka oman äitinsä, jos se vain nostaa pörssikursseja ja kasvattaa bonuksia.