tiistai 9. elokuuta 2011

Perinne jatkukoon

Huono uutinen heti aamusta. Aamutupakointi lähes tuplaa Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan syöpäriskin. Lohdullista tuossa samassa tutkimuksessa on se, että päivän aikana poltettujen savukkeiden kokonaismäärä ei vaikuttanut riskiä lisäävästi. Voin siis vedellä sauhuja päivän mittaan mielihalujeni mukaan rauhallisin mielin kunhan jätän aamutupakan pois. Siitä kyllä seuraisi vaikeampia ja äreämpiä aamuja, jos en voisi mennä kahvikupposen kanssa takapihalle tupakalle kuuntelemaan lintujen laulua ja heräilemään rauhassa auvoiseen aamuun. Taidan jatkaa entiseen, jo perinteikkääseen, malliin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tupakanpoltto on kaiketi nautinto niille, jotka siihen koukkuun ovat jääneet. Ilmeisesti myös sinunkin kohdallasi, kun perinnettä haluat intohimoisesti vaalia. Itse kun en ole koskaan polttanut, täytyy vain turvautua kuulopuheisiin.

Vakavampi puoli polttamisessa kuitenkin on mainitsemasi keuhkosyöpäriski, joka on kiistaton.

Jokaisella on tietenkin oikeus tupakointiin ja terveydellään leikkimiseen, jos siltä tuntuu. Lähdetäänhän täältä kuitenkin ennemmin tai myöhemmin.
Niinpä niin, mutta, mutta...

Tupakanpolton lomassa kannattaisi kuitenkin pohtia julkisen talouden tulevia leikkauksia.

Terveydenhuoltomenot kasvavat ja julkisen talouden rahoituspohja ehtyy.

Terveydenhuollon priorisointi tulee nousemaan eittämättä keskusteluun. Määritellään siis kriteerit, joilla sairauksien hoidolle luodaan tärkeysjärjestys.

Yksi vahva peruste priorisoinnille, joka on jo tullut julkisuudessa joissain keskusteluissa esillekin, on nämä "ns.itseaiheutetut sairaudet", johon tupakanpoltosta johtuva keuhkosyöpäkin eittämättä luetaan.

Jos polttamisen vapaus ja sen tuoma nautinto ovat kuitenkin sairastumisriskin väärti, niin ilmeisesti tupakoitsijat ovat tulevaisuudessa valmiita myös sairauden sattuessa itse maksamaan hyvinkin kalliit syöpähoitonsa?

Ainahan voi viime kädessä turvata vakuutusyhtiöön! Siellä aina ystävä.

Anonyymi kirjoitti...

Ei kait siinä tapauksessa aids-potilaidenkaan tulisi hoidattaa sairauttaan julkisessa terveydenhuollossa?

Ainoa mitä mä tahdon sit kun syöpä ei yllätä, on petidiini taikka morfiini (kuten ulkomailla), sehän nostattaa ilmapiiriä entisestään. Voi olla jopa mukava olo!