lauantai 20. maaliskuuta 2010

Menneisyyden kaikuja

Ahtaajien lakko päättyi. En tunne ratkaisun sisältöä kuin vähäisesti lehtitietojen perusteella, joten en voi sitä ainakaan tässä vaiheessa kommentoida, enkä tiedä pitäisikö minun edes. Sen sijaan muutaman herran eiliset lausahdukset ansaitsevat kommentointia.
Kuten arvata saattoikin, tuota työtaistelua käytetään hyväksi duunareiden oikeuksien heikentämisvaatimusten perusteluna. Työnantajien taholtahan tietysti on taas vaadittu lakko-oikeuden rajoittamista. Siinä ei ole mitään uutta, onhan työnantajien edun mukaista viedä duunareilta se ainoa mahdollisuus puolustaa itseään. Myös pääministeri Vanhasen mielestä lakko-oikeuden rajoittamista olisi käsiteltävä kolmikantaisesti meneillään olevassa talouspaketin valmistelussa. Lakko-oikeus on perustuslain turvaama kansalaisten perusoikeus eikä siihen pidä kajota millään tavalla. Se olisi myös Keskustapuolueessa syytä ymmärtää.
Kokoomuksen Ben Zyskowicz haluaa säätää lain, jolla osapuolet pakotetaan sovintoon. Nykyisinhän on voimassa pakkosovittelu, mutta ei pakkosovintoa. Ajatuksena pakkosovinto on mahdoton, koska se ei ole aito sopimus. Ulkopuolisen sanelema sopimus vain siirtää tuonnemmaksi kiistaa ja jättää aina jotain hampaan koloon jommallekummalle osapuolelle. Sellaisesta haihattelu on syytä unohtaa, se ei kuulu normaaliin demokratiaan.
Kuin toistensa kaikuina Metsäteollisuus ja pääministeri Matti Vanhanen valittavat, että Suomen luotettavuus on nyt mennyt ja vuodattavat krokotiilinkyyneleitä työtaistelun aiheuttamista tappioista. On aivan turhaa itkeä kustannuksia silloin, kun ne ovat oman toiminnan tuloksia. Metsäteollisuus olisi halutessaan voinut vahvasti edesauttaa sovun löytymistä jo paljon aiemmin. Tahtoa ei ollut, koska periaatteet menivät kustannusten edelle ja syy saatiin kätevästi vieritettyä ahtaajien ja koko ay-liikkeen niskaan. Elinkeinoelämälle oli tärkeintä lannistaa ay-liike, maksoi mitä maksoi. Kaikuina menneisyydestä siihen peliin masinoitiin sitten jo rikkurijoukkoja 20-30-luvun Pihkalan kaartin tapaan. Vahvasti tuntuu siltä, että porvareiden ylivalta vie meitä kiihtyvään tahtiin menneisyyteen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Muun muassa näiden mainitsemiesi syiden takia Suomeen ostettiin viime eduskuntavaaleissa paras hallitus minkä rahalla saa.

Kiitollisuudenvelkaa ei kuitenkaan ole jäänyt, sillä hallitus ei ole todellakaan tuottanut pettymystä, nimittäin EK:lle, EK:n juoksupojille ja muille suurituloisille!

Onhan se pieni sjoitus siihen ruhtinaalliseen hyötyyn nähden, jolla "oikea" hallitus suurituloisia hellii.

Raha liikkuu ja käy pyydyksiin myös tulevissa vaaleissa.

Revanssihenkeä kaivetaan 30-luvun henkeen! Öykkärisukupolvi on voimissaan.

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni saa lakkoilla sen kun jaksaa, kunhan sillä ei vaikeuta kansantalouden hyvinvointitasoa ja
syyttömien tehdastyöläisten palkattomuutta, kuin nyt esimerkiksi paperiteollisuudessa. Siinä pienipalkkaiset paperiduunarit saivat kärsiä korkeapalkkaisten ahtaajien intohimoista.