torstai 9. syyskuuta 2010

Väärä esittäjä

Vasemmistoliitto esitti jokin aika sitten ydinpolttoaineveron käyttöönottoa. Silloin se ei saanut osakseen järin suurta, etenkään positiivista, huomiota. Nyt on ilo havaita, että Vasemmiston ajatukseen on tarttunut elinkeinoministeri Pekkarinen. Vasureiden ajatus ei siis sittenkään ollut huono, vaan ilmeisesti vain esittäjä oli väärä. Samanlaisen ilmiön olen monesti havainnut myös kaupunginvaltuuston työskentelyssä.
Näyttää myös siltä, että hallituksen energiaveropakettia ollaan muuttamassa. Suunta on oikea, mutta riittämätön. Hallituksen energiaveropaketti tulee hylätä. Jokaisen suomalaisen on asuttava ja liikuttava tuloista riippumatta ja hallituksen kaavailemat energiaverojen korotukset kohdistuvat kipeimmin pienituloisten ihmisten välttämättömiin menoihin. Oikeudenmukaisempaa on kerätä tarvittavat verotulot mieluummin tuloista kuin kulutuksesta. Mahdollinen ydinpolttoainevero, vaikka onkin välillinen vero, ei samalla tavoin vaikuta energian hintaan johtuen pohjoismaisen sähköpörssin hinnoittelutavasta. Sähköpörssissä hinta määräytyy kalleimman tuotantotavan mukaan, jolloin halpa ydinsähkö tuottaa suurimmat voitot. Tuota suunnilleen tyhjästä tulevaa voittoa voi vallan hyvin verottaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Verotus on tärkein tekijä, millä Suomessa tuloeroja on viime vuosina kasvatettu ja kasvatetaan räjähdysmäisesti edelleen! Verotus on siis tärkein keino tuottaa tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta, mutta myös luoda epätasa-arvoa ja epäoikeudenmukaisuutta. Kyseessä on täysin ideologinen valinta. Porvarihallituksen ideologiaan kuuluu tuloerojen ja näin ollen epätasa-arvon ja epäoikudenmukaisuuden lisääminen.

Tässä yhteydessä on syytä jälleen muistaa, että porvarihallitus poisti yrityksiltä TEL-maksut, jotka olivat vuositasolla vajaa miljardi euroa (n.1000000000 euroa). Melkoinen lottovoitto teollisuudelle (lue: sijoittajille) joka vuosi.

Nyt tuo sijoittajien lottovoitto kerätään veronmaksajilta mm. energiaverojen ja kiinteistöverojen muodossa.

Ydinenergialla ja vesivoimalla energiaa tuottavat energiayhtiöt saavat ruhtinaallisia ns.windfall-voittoja, jotka kasvattavat omistajien osinkoja ja yritysjohtajien bonuksia veronmaksajien energiamaksujen kustannuksella. Verotus on yksi tapa leikata noita kohtuuttomia ja ansiottomia voittoja ja bonuksia.

Veronmaksajille tulee tulevaisuudessa vielä ruhtinaallinen lisälasku EU:n säätämän direktiivin myötä, kun 38% (nyt 29%) energiantuotannosta tulisi olla uusiutuvan energian tuotantoa. Kun turpeenpolttoa ja ydinsähköä lisätään vielä voimakkaasti, vaatii 38% osuuden saavuttaminen täysin ylivoimaisia investointeja uusiutuviin energiamuotoihin, jotka tulevat veronmaksajille maksuun.

Teollisuus saa halpaa (omakustannushintaan) ydinenergiaa myyden vielä ylituotannon ulos, kun taas veronmaksajat maksavat koko laskun.