tiistai 28. joulukuuta 2010

Pitkä työaika

Etenkin työnantajajärjestöt, mutta myös monet porvaripoliitikot, väittävät usein suomalaisten vuosityöajan olevan kovin lyhyt muihin maihin verrattuna. Tuo väite ei pidä paikkaansa ja se on nyt vahvistettu EU:n komissiolle konsulttiyhtiö Deloitten tekemässä selvityksessä eurooppalaisten työajoista. Tutkimuksen mukaan suomalaiset tekevät töitä jopa 300 tuntia enemmän moniin muihin eurooppalaisiin verrattuna. Esimerkiksi vuonna 2008 suomalaiset tekivät töitä keskimäärin 1728 tuntia ja hollantilaiset 1389 tuntia. Eroa tulee noin 45 työpäivää. Tutkimuksessa mukana olleiden 19 maan keskiarvo on 1676 tuntia.

Mielenkiintoinen on myös Deloitten toteamus, että työtuntien vähentäminen nostaa tuottavuutta selkeästi. Normaalijärjellä ajateltuna onkin päivänselvää, että työteho on huomattavasti parempi lyhyemmällä työajalla. Väsyneenä ei saa aikaan samanlaista tulosta kuin levänneenä. Ihminen ei ole kone.

Lienee myös selvää, että tällainen tutkimustulos ei sovi työnantajajärjestöjen herroille ja odotettavissa onkin älähdyksiä ja epäilyitä tutkimustulosten luotettavuuden suhteen.

Ei kommentteja: