tiistai 14. joulukuuta 2010

Vanhoja vaatimuksia

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) puppugeneraattori näyttää olevan hyvässä rasvassa ja toimivan moitteettomasti. Eilen sieltä taas tupsahti ilmoille muistio, jossa vaaditaan meidän tavallisten kansalaisten elinehtojen rankkoja heikennyksiä. Pääasiassa nuo vaatimukset ovat niitä samoja vanhoja, joita Etla on toistellut ennenkin. Kuluneisuudestaan huolimatta, muutamaa asiaa muistiosta on pakko kommentoida.

Etla haluaa saada ihmiset tekemään enemmän työtä. Yhtenä keinona esitetään vaatimus työttömyysturvan ja varhaiseläkkeen leikkaamiseksi. Etla olisi voinut samalla kertoa missä sitä työtä olisi tarjolla, jotta ihmisten ei tarvitsisi sinnitellä pienillä työttömyyskorvauksilla. Vaikka työttömyyskorvaukset vallan poistettaisiin, niin työpaikat eivät silti lisääntyisi. Sen sijaan kaduillamme olisi melkoinen joukko kerjäläisiä ja ryöstöt ja muu rikollisuus lisääntyisi, ihmisten kun on pakko jotenkin rahaa saada. Sitäkö Etla haluaa?

On kiistaton tosiasia, että osa-aikaeläke on hyväksi havaittu keino, jolla ihmiset jaksavat töissä pidempään. Etlan mielestä osa-aikaeläkkeen tulisi vastaisuudessa pienentää tulevaa vanhuuseläkettä. Sehän johtaisi siihen, että osa-aikaeläkkeelle ei enää juurikaan jäätäisi. On täysin ristiriitaista, että samalla kun Etla kertoo haluavansa pidentää työuria, se haluaa poistaa keinot tuohon tavoitteeseen pääsemiseksi.

Etla yrittää luoda mielikuvaa, että nuo ja muut heidän vaatimuksensa ovat joka tapauksessa edessä ennemmin tai myöhemmin. Eihän se niin ole. Eivät nuo elinkeinoelämän tavoitteet mitään jumalan säädöksiä ole, jotka toteutuvat luonnonlakien lailla. Ihmiset siitä päättävät. Ne tulevat vakavaan käsittelyyn, jos niin haluamme. Jos emme halua, ne jäävät omaan arvoonsa, roskakoriin. Ratkaisevaa on, millainen eduskunta meillä on kevään vaalien jälkeen.

Ei kommentteja: