perjantai 3. joulukuuta 2010

Tuottavuus ei lisääntynytkään

Nyt ovat sitten muutkin jo todenneet sen, mikä täällä vasemmalla on tiedetty jo kauan. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan valtion tuottavuusohjelma ei ole lisännyt tuottavuutta halutulla tavalla, vaikka väkeä on vähennetty 8000 henkeä. Tuottavuusohjelmasta on muodostunut lähinnä mekaaninen malli, jossa väen vähentäminen on itseisarvo. On unohdettu kokonaan se seikka, että tuottavuus ei määräydy pelkästään väkimäärän perusteella. Tuottavuus lisääntyy myös paremmilla ja kattavammilla palveluilla ja niihin tarvitaan riittävästi tekijöitä.

Tuon saneerausohjelman seurauksena kansalaisten palvelu on heikentynyt monella tapaa. Toimintoja, mm. verotoimistoja, on keskitetty suurille paikkakunnille. Asiointimatkat ovat pidentyneet, kaikkia asioita kun ei edelleenkään voi hoitaa sähköisesti. Työsuojelupiirit eivät kunnolla pysty selviytymään valvontatehtävistään, jolloin hämäräfirmojen on mahdollista toimia säännöistä piittaamatta entistä vapaammin kun kiinnijäämisen riski on pienempi. Siinä muutama esimerkki ja lisääkin on helppo löytää.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta ehdottaakin koko ohjelman lopettamista. Samaa on jo aiemmin vaatinut Vasemmiston lisäksi myös palkansaajajärjestöt. Olisiko vihdoin järki voittamassa?

1 kommentti:

Timo Mäkitalo kirjoitti...

Ei hallitus tuottavuusohjelmasta luovu, siihen tehdään vain radikaali muutos.
Lisätään lauseke: " Pyritään siihen, että mahdollisissa irtisanomistapauksissa kaikki 68-vuotiaat ja sitä vanhemmat saisivat säilyttää työpaikkansa."
Näin se rauhoitta tarkastusvirastoa ja on sopusoinnussa hallituksen valitseman työurien pidentämis-linjan kanssa.
Oivallista.