lauantai 23. elokuuta 2008

Sairastaminen kallistuu

Sairastaminen kallistuu taas Valkeakoskellakin porvarihallituksen säätämän uuden asiakasmaksulain perusteella. Laki ei tosin velvoita kuntia nostamaan maksuja, mutta antaa siihen mahdollisuuden. Valkeakosken sosiaali- ja terveyslautakunta päätti äänestyksen jälkeen, numeroin 6-3, korottaa maksuja. Vasemmistoliitto vastusti korotuksia saaden tukea myös demareiden Lehtiseltä. Hienoa, että löytyi sentään edes yksi demari, jolla on vasemmistolaisia arvoja vielä hitunen jäljellä.
Sdp on valtakunnallisesti ollut korotuksia vastaan, mutta paikallisesti on yleensä toimittu päinvastoin. Täällä Valkeakoskella demariryhmä olisi voinut halutessaan estää maksujen korotukset. Näin ei tapahtunut. Olisikohan Jutta Urpilaisen syytä tulla pitämään puhuttelu paikallisille demareille, jotta he noudattaisivat puolueensa linjaa?
Vai onko demaripuolueen linja toimia eri tavoin eri paikoissa?
Sellaista nimitetään myös linjattomuudeksi tai kaksinaamaisuudeksi.
Turha on myöskään sitoutumattomien, kristillisdemokraattien ja kokoomuslaisten vaalimainoksissaan puhua kauniisti hyvien ja edullisten terveyspalveluiden saatavuuden turvaamisesta kaikille tarvitseville. Sellainen on ihmisten hämäämistä.
Nyt siis kallistuvat lääkärissä käynti, fysioterapia, kuntoutus, hammashoito, laitoshoito, kotihoidon maksut yms.
Suuri osa päättäjistä näyttää usein unohtavan, että rikkaassa Suomessa on suuri joukko köyhiä, jotka joutuvat laskemaan rahankäyttönsä hyvin tarkkaan. Monille jo entuudestaan senttiä venyttämään joutuville nuo korotukset ovat myrkkyä. Ja kun vielä kaikki muutkin hinnat, asuminen, liikenne, energia ym. nousevat koko ajan, on moni vähävarainen todella tukalassa tilanteessa. Voi olla, että jotkut joutuvat jopa harkitsemaan hoidon ja ruoan välillä.
Toivottavasti sairaat ja muut apua tarvitsevat muistavat tämän syksyn vaaleissa. Silloin on mahdollisuus rangaista maksujen korottajia ja valita päättäjiksemme niitä, jotka puolustavat kohtuuhintaisia peruspalveluja.

Ei kommentteja: