tiistai 9. kesäkuuta 2009

Tulospohdintoja

En edes yritä tehdä mitään syvällistä analyysiä, mutta muutaman ajatuksen näin tarpeelliseksi kirjoittaa sunnuntaisesta vaalituloksesta.
Käytyjen eurovaalien äänestyslaiskuus osoitti taas kerran sen, että suomalaisia ei kiinnosta koko EU. Se koetaan kovin kaukaiseksi ja ennen kaikkea monien mielestä sen päätöksiin ei voi vaikuttaa, joten miksi siis vaivautua äänestämäänkään. Erityisesti vasureiden kannattajakunnassa on laajalti EU-vastaisuutta ja vähintäänkin voimakasta kriittisyyttä unionin tekosia kohtaan. Aiemmissa vaaleissa tuo vahva EU-kriittisyys kanavoitui Esko Seppäselle muhkeana äänisaaliina. Nyt kun Seppänen ei ollut ehdolla kannattajamme jäivät kotiin tai äänestivät EU-vastaisena profiloitunutta Timo Soinia. Vasemmistolainen kriittinen ääni ei nyt sitten kuulu Brysselissä ja sen seurauksena duunareilla on entistä vähemmän hyvää odotettavissa EU:n taholta.
Paikan säilyttäminen olisi vaatinut vain noin 2800 ääntä enemmän. Se määrä olisi ollut kyllä saatavissa helposti, jos puolueessa olisi hivenen vakavammin suhtauduttu vaaleihin, etenkin perusjärjestötasolla. Myös täällä Valkeakoskella.
Vasemmistoliitolla on nyt vakavan pohdinnan aika, kun kannatusprosentti jäi jopa RKP:n alle. Kannattajiemme kiinnostamattomuudella ja EU-vastaisuudella ei voida kokonaan tuota epäonnistumista selittää. Vahvasti vikaa on yleisessä mielikuvassa puolueesta. Tarttis varmaan tehdä jotain. Olisikohan aiheellista kutsua koolle ylimääräinen puoluekokous uudistamaan puoluetta ja myös vaihtamaan puheenjohtajaa? Pelkillä henkilövaihdoksilla ei ihmeitä tehdä, mutta sekin jo olisi askel oikeaan suuntaan. Tarvitaan myös räväkämpää otetta, konkreettisia tavallisten ihmisten arkielämään vaikuttavia ehdotuksia sellaisella kielellä esitettynä, että ne varmasti tulevat ymmärretyiksi. Soinimaiset lyhyet tokaisut ovat osoittautuneet tehokkaiksi, joten miksi emme käyttäisi sellaisia. Pieni populismi ei ole pahasta. Tätä asiaa pitää pohtia vielä moneen kertaan ennen kuin hukka perii tai on mitään perittävää.

Ei kommentteja: