torstai 3. joulukuuta 2009

Kapitalismiin kyllästytty

Noin kuukausi sitten julkaistun BBC:n haastattelututkimuksen mukaan yhä useamman mielestä kapitalismi on tullut tiensä päähän ja tyytymättömyys markkinatalouteen on laajaa eri puolilla maailmaa. Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä yli 29 000 ihmistä 27 eri maassa. Vain 11 prosenttia vastanneista oli maailmaa ravistelleen finanssikriisin jälkeen sitä mieltä, että kapitalismi toimii järjestelmänä hyvin. Useimpien mielestä kapitalismi tarvitsee sääntelyä ja uudistuksia.
Kyselyyn vastanneista 23 prosenttia oli sitä mieltä, että markkinatalousjärjestelmä on kuolettavasti vinoutunut. Ranskassa tätä mieltä oli 43 prosenttia vastanneista, Meksikossa 38 prosenttia ja Brasiliassa 35 prosenttia. Nykyistä tasaisempaa tulonjakoa kannatti haastateltavien enemmistö 22 maassa. Lähes kaikkialla enemmistö vastanneista kannatti hallituksen tiukempaa puuttumista elinkeinoelämään.
Näyttäisi siis siltä, että kapitalismin todellinen olemus on kansalaisille valkenemassa ja että vasemmiston kritiikki on ollut perusteltua ja oikeaan osunutta. Tuo kansalaisten kriittisyys pitäisi saada kanavoitua ääninä vasemmistopuolueille, Suomessa Vasemmistoliitolle. Muutoin ei maamme ja maailman meno muutu.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

"Kansalaisten kriittisyys pitäisi saada kanavoitua ääninä Vasemmistoliitolle."

Niinpä. Siinäpä haastetta riittää.

Se edellyttää edustajien ja valtuutettujen tulemista ulos poteroistaan ja jalkautumista "turuille ja toreille" ihmisten pariin!

On haastettava tämä pahoinvointia lisäävä ja epäoikeudenmukaisuutta tuottava markkinaliberalismi uskottavalla vasemmistolaisella vaihtoehdolla. Väännettävä se kansantajuiseen muotoon ihmisten jokapäiväisen elämän ja -toimintojen kannalta (verotus, sosiaali- ja terveydenhuolto, koulutoimi, päivähoito, vanhustenhuolto, maahanmuuttopolitiikka, hyvinvointivaltion purku, yksityistäminen, natottaminen jne.).

=> Kapitalismin analyysi, johtopäätösten tekeminen, strategian luonti ja sitten liikkeelle.

Mielikuvakonsulttien mainospuheilla ja -kampanjoilla on mahdotonta enää peittää saatikka perustella tuhoisan ja kriisiytyneen rosvokapitalismin järkevyyttä.