lauantai 5. joulukuuta 2009

Yhteistyöstä

Aina välillä minulta kysytään mielipidettä yhteistyöstä demareiden kanssa. Lienee siis tarpeen valaista näkemyksiäni jollain lailla. Asia sinällään ei ole vaikea, mutta hankala selostaa.
Kun Vasemmistoliitolla ei vielä toistaiseksi ole kansan enemmistön tukea takanaan, niin yhteistyötä muiden ryhmien kanssa on pyrittävä harjoittamaan jos haluamme saada tuloksia aikaan. Luonnollisin yhteistyökumppani silloin voisi olla toinen vasemmistopuolue, jos demareita voidaan oikeasti pitää vasemmistopuolueena. Yhteistyötä ei tietenkään pidä tehdä millä ehdoilla hyvänsä. Yhteistyön pitää olla todellista, eli sellaista jossa myös me saamme ajatuksiamme läpi. Ei ole mitään järkeä roikkua demareiden helmoissa vain ”yhteistyön” vuoksi silloin kun se demareille sopii. Äänettömän yhtiömiehen rooliin ei kannata suostua. On myös asioita, joissa emme voi luopua periaatteistamme. Kaikista asioista ei voida tehdä kompromisseja. Jos niin tekisimme, niin silloinhan olemassaolomme oikeutus olisi kyseenalainen.
Mietittäessä yhteistyökumppaneita demarit luonnollisesti voisivat olla läheisimpiä, koska juuremme ovat yhteiset. Se ei kuitenkaan voi olla mikään automaatti, koska demareiden politiikka ja käytännön teot ovat usein osoittautuneet ristiriitaisiksi tavoitteidemme kanssa. On ollut perin vaikea löytää demareiden linjauksista mitään vasemmistolaisuuteen vivahtavaa silloin kun he ovat olleet hallituksessa. Nyt kun he ovat oppositiossa asia on toinen, mutta onko se todellista? Vasemmistoliitto teki aikanaan suuren virheen tukiessaan hallituksessa demareiden lipposlaista, porvarillista, talouspolitiikkaa. Sitä virhettä ei tule toistaa, eikä toisteta jos vähääkään siihen voin vaikuttaa. Puoluevaltuuston jäsenenä jotain sen eteen voin tehdä.
Yhteistyötä tulee tarkastella tapauskohtaisesti kaikkien ryhmien kanssa periaatteistamme kiinni pitäen. Tiivistetysti sanottakoon näin, että yhteistyö demareiden kanssa on toivottavaa silloin kun on tarkoitus tehdä vasemmistolaisia päätöksiä.
Taisi tulla aika sekava selostus, mutta sillehän ei voi mitään.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos. Tulihan se vastaus sieltä vaikkain varsin vaikeaselkoisesti. Jos oikein ymmärsin, olet kansanedustaja Minnan kanssa samoilla linjoilla.

Anonyymi kirjoitti...

Älä nyt hiivatissa mene Kottaran kelkkaan. Ole Harri kunnon vasuri.