sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Rikkaita paapottu

Suurituloisimpia on viimeisten 15 vuoden ajan suosittu verotuksessa täysin kohtuuttomasti.
Vuoden 1993 verouudistuksen myötä pääomatuloja alettiin verottaa selvästi ansiotuloja kevyemmin. Verotaakka on sitä pienempi, mitä suurempi on pääomatulojen osuus kokonaistuloista,
Verotaakka siis riippuu tulojen koostumuksesta ja vielä siten, että eri veronmaksajilla on erilaiset mahdollisuudet vaikuttaa tulojensa koostumukseen. Vuonna 1990 pääomatulojen osuus oli 14 prosenttia ylimmän yhden prosentin tuloista ja vuonna 2000 se oli jo 54 prosenttia.
Tämän seurauksena tuloerot ovat kasvaneet 10–15 vuoden ajan selvästi verotussyistä, eikä tälle ikävälle kehitykselle ole sen kummemmin talouspoliittisia kuin yhteiskuntapoliittisiakaan perusteita.
Tuollaisiin tuloksiin on päätynyt Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Matti Tuomala teoksessaan ”Oikeudenmukainen verotus”. Hän myös ihmettelee, miten kukaan voi puolustaa tällaista epäreiluutta ja pitää kiireellisimpänä korjaustoimena osinkoverotuksen uudistamista. Kirjan kommentaattorina ollut professori Heikki Niskakangas oli asiasta samaa mieltä Tuomalan kanssa.
Vasemmistoliitossahan tällainen kehitys on nähty ja tiedetty ja sanottu julki jo monta kertaa aiemmin. Nyt sen saman sanoi julki kansantaloustieteen professori. Viherporvarihallitukseltamme lienee kuitenkin turha odottaa muutoksia tähän rikkaita paapovaan ja kansalaisia eriarvoistavaan linjaan. Muutokseen tarvitaan Vasemmistoliittoa.

Ei kommentteja: