sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Heinäluoma oikeilla jäljillä

Yllättävän paljon on keskustelua herättänyt demareiden Heinäluoman lausuma työperäisen maahanmuuton tarpeesta. Heinäluomaa on syyllistetty populismista ja ulkomaalaisvihamielisyyden lietsonnasta. Noissa kommenteissa on sivuutettu se varsinainen asia mitä Heinäluoma sanoi, eli että hallituksen arvio työperäisen maahanmuuton tarpeesta on täysin pielessä nykyisen suurtyöttömyyden oloissa. Minusta tuon asian ymmärtämisessä ja ääneen sanomisessa ei ole mitään rasistista. Suomessa ei todellakaan ole minkäänlaista pulaa työvoimasta, ei nyt eikä lähitulevaisuudessakaan. Pulaa on ainoastaan työpaikoista.
Valtiovarainministeriö tavoittelee noin 10 000 töihin tulevaa ulkomaalaista vuodessa jolla varmistetaan, että Suomessa riittää työvoimaa erityisesti julkisella sektorilla. Tuollainen tavoite ei ole tästä maailmasta tilanteessa jossa vähintään 300 000 ihmistä on vailla työtä. Ilmeistä onkin, että ulkomaalaisten työntekijöiden houkuttelulla tavoitellaan vain lisäetuja yrityksille tekemällä työehtojen polkeminen helpommaksi suomalaista työelämää tuntemattomia duunareita hyväksi käyttäen.
Suurin osa ulkomaalaisista työntekijöistä tulee Suomeen EU:n vapaan liikkuvuuden perusteella ja EU:n jäsenenä Suomi ei voi estää ulkomaalaisten työntekijöiden tuloa Suomeen. Ulkomaalaisia työntekijöitä ei kuitenkaan tarvitse tänne erityisesti houkutella; he tulevat jos ovat tullakseen. Ehdottomasti tärkeintä onkin pitää huoli siitä, että maahamme ei luoda kaksia työmarkkinoita, joissa maahantulijoilla on huonommat työehdot kuin suomalaisilla. Se edellyttää tiukkoja toimia ja parempaa valvontaa, jotta kaikenlaiset huijariyritykset eivät pääse polkemaan palkkoja ja kiertämään veroja. Keinoina siihen voi olla mm. tilaajavastuulain tiukentaminen, käänteinen arvonlisävero ja ennen kaikkea lisäresurssien osoittaminen verohallintoon ja työsuojelun valvontaan.
Maahanmuutto ei ole ongelma silloin, kun työehdot ovat samat suomalaisilla ja muualta muuttaneilla jolloin myös yritykset palkkaavat todennäköisesti mieluummin suomalaisia työntekijöitä.

Ei kommentteja: