keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Kakkoseksi

Maaliskuun lopun työllisyystilaston mukaan Valkeakoski on pudonnut kakkossijalle työttömien määrällä mitattuna.
Niukasti mansikkapaikkamme edelle ykköseksi on kirinyt Urjala. Ei tässä silti mihinkään isompaan iloon ole aihetta; työttömyysprosentti on Valkeakoskella edelleen 14,5 % ja se tarkoittaa 1432 ihmistä. Murheellisinta tässä on se, että yli vuoden työttömänä olleita on 309 henkilöä, joilla viimeistään vuoden kuluttua on edessä putoaminen pois ansiosidonnaiselta päivärahalta. Se tarkoittaa noille henkilöille ja heidän perheilleen jo entuudestaan rutkasti pienentyneiden tulojen puolittumista, köyhyyttä. Kaupungille se tarkoittaa väheneviä verotuloja ja lisääntyviä sosiaalimenoja. Pitkäaikaistyöttömyys on kaupungille kallista myös Kelalle maksettavien korvauksien vuoksi. Noita korvauksia maksetaan vuosittain noin puoli miljoonaa. Paljonko tulevaisuudessa?
Vielä olisi kuitenkin aikaa estää edes osan tuosta joukosta putoamasta pois ansiosidonnaiselta. Koska vapailla markkinoilla ei työtä yksinkertaisesti ole tarjolla, niin ainoaksi mahdollisuudeksi jää kaupungin työllistäminen. Se maksaa, mutta se vasta maksaakin jos sitä ei tehdä. Panostaminen tähän hetkeen tuo tulevaisuudessa säästöjä. Viime vuoden lopulla Vasemmistoliitto esitti määrärahoja lisättäväksi työllistämiseen, mutta silloin esityksemme ei saanut valtuuston enemmistön kannatusta. Olisikohan nyt enemmän tahtoa? Epäilen, mutta pitää yrittää.

1 kommentti:

Kirsi Marttila kirjoitti...

Työllistämistoimia ei monikaan kaupunki tunnu kovinkaan tomerasti käyttävän. Missä lie syy siihen?

Tukityöllistämispaikat eivät käytännössä kuitenkaan ole aina niin "ihania" kuin voisi luulla. Tukityöllistettyjä käytetään raa'asti hyväksi, heitä pidetään usein työpaikan alimpana kastina ja tukityöpaikat on suunnattu miltei täysin ammattikouluttamattomille tai vähäisen koulutustason henkilöille. Työttömänä on kuitenkin kirjava joukko johon mahtuu ihmisiä peruskoulun käyneestä tohtorishenkilöihin.