torstai 10. kesäkuuta 2010

Korkovähennys

Kansainvälinen valuuttarahasto, IMF, jakaa auliisti neuvojaan eri maille. Neuvoissaan tuolla kansainvälisellä kultapossukerholla on lähtökohtana kaikkinainen markkinoiden vapaus ja yhteiskunnan roolin minimoiminen, paitsi maksajana silloin kun esim. pankit ovat vaikeuksissa. Tavallisille kansalaisille IMF:n neuvot merkitsevät yleensä vyön kiristystä ja pärjäämistä oman onnensa nojassa.
IMF:n mielestä Suomen tulisi luopua asuntolainakorkojen verovähennysoikeudesta. Siitä kärsisivät eniten pienituloiset, joilla usein on maksukykyyn nähden suuria asuntolainoja. Käytännössä usein nuoret lapsiperheet. Asuntoja ei suinkaan osta ainoastaan hyvätuloiset, vaan enimmäkseen aivan tavalliset pieni- ja keskituloiset duunariperheet. Asuntolainakorkojen vähennysoikeutta ei siksi voikaan pitää tulonsiirtona vain varakkaille, vaikka hekin siitä toki hyötyvät. Kaikkein köyhimmillehän korkojen verovähennysoikeudella ei ole mitään merkitystä.
Monet perheet ovat laskeneet lainabudjettinsa hyvin tiukaksi, jolloin asuntolainakorkojen verovähennysoikeudella on heille suuri merkitys selviämisessä asuntoveloista. Jos siis vähennysedut poistettaisiin ja samaan aikaan korot nousisivat, niin suuri joukko pieni- ja keskituloisia perheitä joutuisi kiristämään vyötä selvitäkseen asuntolainoistaan, tai pahimmassa tapauksessa joutuvat luopumaan asunnostaan. Tämähän ei tietenkään tuota kultapossukerhoa kiinnosta.

Ei kommentteja: