tiistai 17. elokuuta 2010

Rosvot kiinni

Eduskunnan tarkastusvaliokunnalle tehdyn selvityksen mukaan harmaan talouden laajuudeksi arvioidaan vuonna 2008 10–14 miljardia euroa. Pelkästään verotuloja valtiolta jäi saamatta 2,5–3,5 miljardia euroa ja lisäksi sosiaalivakuutusmaksuja menetettiin satoja miljoonia euroja.
Tuossa olisi valtiovarainministeri Kataiselle kohde, josta hänen tuskailemansa lamalaskun maksua ja paljon muutakin voisi rahoittaa. Puhdasta riihikuivaa rahaa olisi tarjolla miljardikaupalla harmaan talouden ja suoranaisen talousrikollisuuden torjuntaa tehostamalla.
Ministeri Kataista nuo miljardit eivät kuitenkaan näytä kiinnosta. Sisä- ja oikeusministeriön talousrikostutkintaan vaatimia lisärahoja pyyhittiin pois yhteensä noin kuuden miljoonan euron edestä. Noilla rahoilla oli tarkoitus palkata uusia poliisitutkijoita ja syyttäjiä selvittämään rikoksia ja purkamaan jutturuuhkaa. Nyt nykyisiäkin syyttäjiä uhkaavat irtisanomiset.
Tuossa valtiovarainminiteriön linjassa ei ole mitään järkeä. Kataisen laskuopin mukaan kuuden miljoonan euron säästö on parempi kuin miljardien lisätulot. En tiedä olenko tyhmä, mutta tuollaista talousoppia en ymmärrä.

Ei kommentteja: