Ranskassa oikeistohallitus aikoo korottaa eläkeikää. Tuosta hankkeesta eivät siellä kansalaiset näytä erityisemmin pitävän, päinvastoin, väki on jo viikon verran ollut kaduilla osoittamassa mieltä, ammattiliitot lakkoilevat ja tiesulkuja pystytetään.
Myös meillä Suomessa porvarit haluavat korottaa eläkeikää uhitellen, että jos eivät työmarkkinajärjestöt pääse asiassa sopuun, niin sitten on edessä muut toimet viimeistään vaalien jälkeen. Meilläkään kansa ei pidä tuollaisista hankkeista, mutta reaktio on aivan erilainen kuin Ranskassa. Täällä vain jupistaan sohvalla yksinään, tai korkeintaan puolisolle, purraan hammasta ja otetaan sitten kiltisti vastaan mitä esivalta tarjoaa. Ammattiliitot korkeintaan lausuvat paheksuvia kannanottoja. Siinä kaikki. Kyllä porvareiden on helppo hallita.
Olisikohan meilläkin jo aika ottaa mallia muusta Euroopasta ja edes yrittää laittaa hanttiin kaikille porvareiden esittämille heikennyksille?
3 kommenttia:
Hanttiin pitäisi toden totta laittaa, mutta kun...
Ammattiliitot ovat olleet perinteisesti demareiden talutusnuorassa. Demarit taas ajoivat Lipposen hallituksissa äärioikeistolaista, uusliberalistista politiikkaa. Siinä politiikassa AY-liike taltutettiin "ruotuun".
Porvarihallitus on jatkanut demareiden viitoittamaa tietä.
Demareiden etsiessä oppositiossa itseään on AY-liikkeellä mennyt sormi suuhun.
AY-liikkeen tulisi palata "juurilleen" ja samalla päivittää toimintansa aikamme työelämää vastaavaksi. Se vaatii uusia vähemmän "korruptoituneita" ja ajan vaatimukset tiedostavia johtajia.
AY-liikkeen tulee ajaa koko työväestön, on työsuhde sitten minkä muotoinen hyvänsä, etua ja katkaista napanuora demareihin, varsinkin silloin, kun demareiden politiikka on ristiriidassa työläisten etujen kanssa.
Luokkaerot ovat edelleen olemassa niin Suomessa kuin Ranskassa. Kyse on vain siitä, halutaanko ne nähdä ja tiedostaa porvarillisen hötön alta.
Eikun hanttiin vaan!
Kannatan eläkeiän nostoa. Ranskaa lukuunottamatta sama homma on onnistunut monessa Euroopan maassa sen kumemmin valittamatta. Ihmisen elinikä pitenee, miksi työuraa ei saisi jatkaa. Tällä estettäisiin ulkomaisen työvoiman tulo Suomeen,
Ei eläkeiän nostolla (lue: pelkillä hallinnollisilla päätöksillä) työpaikkoja synnytetä.
Harvemmalla on mahdollisuus olla töissä edes nykyiseen 63 vuoden eläkeikään saakka saatikka 68 vuotiaaksi. Työnantaja pitää kyllä huolen siitä.
Ei kuitenkaan kukaan kiellä jatkamasta työuraansa vaikka 70 vuotiaaksi tai jopa vielä vahemmaksikin. Antaa palaa vaan, jos töitä, intoa ja kuntoa riittää.
Kuitenkin nykyinen joustava, virallnen eläkkeellesiirtymisikä 63-68 vuotta on aivan riittävä.
Kannattaisi keskittyä enemmänkin nuorisotyöttömyyden poistamiseen sekä mahdollistaa vanhemmalle sukupolvelle työntekomahdollisuus edes nykyiseen eläkeikään saakka.
Työelämän kehittämisessä ja uusien työpaikkojen luomisessa luulisi olevan jo riittävästi haasteita, ettei tarvitsisi kikkailla keinotekoisella eläkeiän nostolla.
Lähetä kommentti