perjantai 10. kesäkuuta 2011

Kokoomus ulos

Aika monella alkaa olla jo vaikeuksia ymmärtää tätä hallituksenmuodostustouhua. Niin minullakin. Nyt yritetään taas kerran saada aikaan tuota ns. sixpackia, vaikka se jo kerran kuopattiin toteuttamiskelvottomana. Mikä on muuttunut reilussa viikossa, että nyt kuvitellaan sen onnistuvan? Kokoomuksella ja Vasemmistolla on melkoisen vastakkaiset näkemykset monesta tärkeästä asiasta, kuten verotuksesta, tuloerojen tasaamisesta ja köyhyyden poistamisesta. Jonkun pitää antaa periksi ennen kuin on mahdollista luoda yhteinen hallitusohjelma. En usko Kokoomuksellakaan olevan sentään niin kova tarve saada pääministerin paikkaa, että he muuttaisivat linjaansa vasemmalle ja samalla luopuisivat omista tavoitteistaan. Jäljelle jää vaihtoehto, että Vasemmisto taipuu, mikäli hallitus aiotaan tuolla pohjalla muodostaa. Se ei olisi millään tapaa järkevää. Vasemmisto olisi silloin tekemässä periaatteidensa vastaisia päätöksiä, joita sitten pitäisi yrittää selitellä jotenkin parhain päin. Ei sellaisesta tule mitään, enkä minä sellaiseen rupea. Tehkööt porvarit keskenään porvarillista politiikkaa, ei siinä Vasemmiston pidä olla mukana. Muitakin vaihtoehtoja on. Hallitus voidaan muodostaa myös ilman Kokoomusta. Esimerkiksi yhdistelmä demarit, persut, vasurit, kristilliset ja ruotsalaiset. Sillä pohjalla saattaisi paljon helpommin syntyä myös vasureita tyydyttävä ohjelma. Katainen ja Kokoomus ulos neuvotteluista.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja mikä sinutkin saa haluamaan TAAS kerran ruotsalaisten nousua SUOMEN hallitukseen?

Täytyy olla päässä vikaa jos haluaa jatkaa pakkoruotsia ja muuta eriarvoistamista ruotsalaisten eduksi!

Harri Asikainen kirjoitti...

Sehän oli vain esimerkki muista mahdollisista koalitioista. En kannata pakkoruotsia, mutta rkp on muutoin niin harmiton puolue, että heille käy mikä vaan.

Anonyymi kirjoitti...

Se oli Vasemmistoliitolle todellinen onnen potku, etten sanoisi onnenkantamoinen, kun Katainen teki demareille ja vasureille ilmaveivin Säätytalolta.

Mutta jälleen on vasurit hallitusneuvotteluissa!

Tietysti "vastuuta kantamassa", mutta kenen vastuuta?

Jatkossa voi kuitenkin käydä, että ei tarvitse pahemmin vastuuta kantaa, jos nyt "takki kääntyy, että napit lentelevät". "Vastuunkantajat" loppuvat. Pirkanmaaltakin loppuvat vasureiden kansanedustajat. Menee se ainoakin.

No mutta, onhan vasureilla ne Arhinmäen kovasti mainostamat "kynnyskysymykset"!

Niin, mitkä ne itse asiassa ovat? Perusturvan nosto? Se toteutetaan jollain tasolla joka tapauksessa, on VL hallituksessa tai ei.

Entä muita kynnyskysymyksiä?
EU-politiikka?

VL:n kanta väliaikaiseen (ERVV) ja pysyvään (EVM) mekanismiin oli ennen vaaleja kristallin kirkas.

Entä mahdollisessa hallituksessa? Kreikan lisälaina kaatuu hallituksen syliin pika puolin (jos Saksa ei keksi jotain muuta). Pysyykö takki vielä oikein päin, kun lainasta päätetään vai leikitäänkö hallituksessa kaksilla korteilla?

On täysin selvää, että isot jyräävät niin hallituksessa kuin EU:ssakin. EU:ssa pienet maat pyörivät Saksan ja Ranskan pillin mukaan. Hallituksessa taas kokoomus ja demarit ohjeistavat apupuolueita vastuuta kantamaan.

Hallitusohjelma voidaan kirjoittaa niin väljäksi ja ylimalkaiseksi, että siellä on VL:n kynnyskysymysten mentäviä aukkoja. Sitten kun asiat tulevat hallituksessa agendalle, jos tulevat, niin päähallituspuolueet kyllä opastavat apupuolueita vastuunkannossa. Tuolloin hallituksesta lähtö on vain teoreettista, vaikka kynnyskysymykset eivät toteutuisikaan. Oltiinhan kuitenkin "ytimessä päättämässä".

On turha kuvitella, että kokoomus (lue: EK) on köyhän asialla, on kyse sitten vero- tai sosiaalipolitiikasta. Kokoomus ja demarit vie ja vasurit vikisee. Näin demarit tukkivan tehokkaasti vuodon vasemmalta laidalta, vasureiden kantaessa päävastuun köyhän kyykytyksestä kannatuksen hupenemisena.

Selityksiä hallituksen saavutuksista kyllä löytyy, mutta uskottavuusvaje ei poistu selityksillä ja uusliberalistisella talouspolitiikalla.

Nyt olisi tuhannen taalan paikka pullauttaa kokoomus ulos hallituksesta!

Toivossa on hyvä elää sano lapamato.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt vaan valitettavasti näyttää siltä, että Arhinmäki "neuvottelee", kuten Urpilainen määrää hänen tekevän. Vassut on vain SDP:n tukisakkina mukana. Ay-voimat valvoo, että asia näin menee.