torstai 19. marraskuuta 2009

Tanskan malliin

Tanskassa käydyissä kunnallisvaaleissa Vasemmistoliiton veljespuolue SF (Sosialistinen kansanpuolue) otti suurvoiton ja kaksinkertaisti kannatuksensa 14,5 prosenttiin. Tässä on meille suomalaisille mallia. Tämä kertoo ennen kaikkea siitä, että vasemmistolaisuus ei suinkaan ole mikään menneisyyden aate, vaan pikemminkin tulevaisuuden. Kyse lieneekin lähinnä siitä, osaammeko asiamme oikein kertoa äänestäjille ja osaammeko vakuuttaa olevamme aidosti sanojemme takana. Kyse ei Tanskassa ole mistään hetken kannatuksen heilahduksesta ylöspäin, vaan pitkäaikaisesta hyvästä työstä, oikeista teemoista ja ihmisten parissa olemisesta. Siitä kertoo myös kevään eurovaalien tulos 15,9%. Tanskan pääkaupungissa, Kööpenhaminassa, SF sai 22,2 prosentin kannatuksen. Milloin pääsemme Helsingissä tuollaisiin lukuihin?
SF on ilmeisesti onnistunut puhuttelemaan myös sellaisia äänestäjiä, jotka eivät ole kovin kiinnostuneita politiikasta. Juuri siinä joukossa saattaakin olla myös Vasemmistoliiton tulevan vaalivoiton tekijät. Tuollaiset esimerkit antavat toivoa myös meille tänne Suomeen. Me emme ole irrallaan Euroopasta, vaan ajan trendit kulkeutuvat myös meille aikanaan. Ei tietenkään itsestään, vaan oikeanlaisella työllä ja oikealla otteella. Mekin pääsemme samaan nousukiitoon piakkoin, kun vain osaamme toimia oikein. Meillä on kaikki eväät nousuun. Meillä on karismaattinen ja esiintymistaitoinen puheenjohtaja, erinomainen ohjelma ja tavoitteet, Vasemmistoliitto on uudistunut ja kasvot ovat nuorentuneet ja se kehitys edelleen jatkuu. Vaikka aina olenkin ollut taipuvainen optimismiin, niin nyt näen sen olevan myös realistista. Porvarivallan aika on kohta ohi. Miksi et tulisi mukaan tekemään muutosta? Ovet ovat avoimet, seinät leveällä ja katto korkealla.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

On ehdottomasti hyvä olla optimisti, mutta se ei sulje pois myöskään realismia.

Realismia on varmasti se, että nykyinen rosvokapitalistinen meno on tullut finanssikriisin myötä tiensä päähän.

Nykyään porvariston energiaa kuluu jälkiensä peittämiseen imago- ja mielikuvamarkkinoinnin keinoin. Kukapa sitä nyt enää tunnustaa kannattaneensa finanssimaailman ökykapitalismia.

Lasku on tullut nyt maksuun. Kapitalistien ahneus maksatetaan köyhimmällä kansanosalla. Se tietää työttömyyden kasvua, pätkätöitä, julkisten palveluiden leikkauksia, asunnottomuutta, lasten huostaanottoja, vammaisten, sairaiden ja vanhusten ulkoistamista sekä henkilökohtaisia että yritystason konkursseja.

On aika kansantajuisesti kertoa, mitä uusliberalistinen politiikka on saanut aikaiseksi ja ketkä sitä ovat ajaneet. Kertoa, kenen tuella sääntelemätön finanssikapitalismi tuottaa nyt niin paljon kurjuutta ja ketkä markkinaliberalismiin vannoen ajavat julkisia palveluja alas.

Se edellyttää kansan pariin jalkautumista ohi porvarillisen valtamedian sensuroinnin. Jalkautuminen edellyttää substanssiasioiden hallintaa, oleellisten asioiden kiteyttämistä ja konkretisointia kansantajuiseen muotoon. Lisäksi se edellyttää perusteltuja vaihtoehtoja nykyiselle menolle.

Yhteiskuntarauha tulee edellyttämään oikeudenmukaisempaa politiikkaa, joka taas edellyttää vahvaa vasemmistoa. Vasemmistolle on nyt todella tilaus!

Nyt on vasureiden aika ryhdistäytyä. Työväen retoriikka on edelleen ajankohtaista kapitalismia analysoitaessa. Tanskalaisten haastamisessa on riittävästi tavoitetta.