perjantai 20. marraskuuta 2009

Tupakkaterroria

Taas ei oikein tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Aamulehti kertoi, että Pirkkalan kunta on kieltänyt tupakoinnin taloyhtiön asukkaan hallinnassa olevalla pihalla. Kunta vetoaa terveyshaittaan, josta todisteeksi riittää se, että savukokeissa tupakansavu oli haistettavissa naapuriasunnossa. Kiellon laillisuus tultaneen mittaamaan oikeudessa. Aiemmin on omalla parvekkeellaan tupakoivia ahdisteltu ja viimeksi Helsinki on kieltänyt vuokratalon asukasta tupakoimasta parvekkeella tuhannen euron sakon uhalla.
Tämä leikki alkaa mennä jo kohtuuttomaksi. Kyllä asukkaalla pitää olla oikeus tupakoida niin halutessaan, asui sitten vuokralla tai omistamassaan asunnossa. Pitäisi riittää, että tupakoitsijat on ajettu ulos sauhuttelemaan. Nyt sitten sekin halutaan kieltää. Missä kohta saamme enää tupakoida? Olisiko selkeämpää kieltää tupakointi kokonaan? Eduskunta säätäköön kieltolain, jolla kielletään tupakan valmistus, myynti ja nauttiminen. Sen valvomiseksi tulee palkata vähintään 10 000 poliisia.
Veikkaanpa, että kohta on laitonta minunkin tupakoida takapihallani, koska se saattaa muutaman kymmenen metrin päässä asuvaa naapuriani häiritä. Veikkaan myös, että tupakoitsijoille pian määrätään pakolliseksi käyttää suuvettä hengityksen raikastamiseksi, ettei vain kukaan lähimmäinen kärsisi kadulla kulkiessa ohittaessaan saastaisen tupakoitsijan. Voisiko jo alkaa käyttämään enemmän järkeä ja vähemmän sokeaa kiihkoilua? Eivätkö nuo intoilijat huomaa miten naurettavaksi tämä tupakoinnin vastustus jo menee?
Mistä näitä kieltokiihkoilijoita oikein tulee?

1 kommentti:

Timo Mäkitalo kirjoitti...

Pirkkalan kunta voi kieltää mitä tahansa, vaan miten on sen toteuttamisen laita? Haluaisin myös nähdä Helsingin kaupungin kirjoittamassa sakkolappua summalle joka vaatii jo raastuvan päätöksen, vaan laissa kun ei löydy sopivaa pykälää.
Minä ymmärrän ihmisten huolen terveydestään. Tupakkaihmiset ovat jo aivan riittävästi terrorisoineet ympäristöään. Edellä mainitut kieltoesimerkit lipsuvat kuitenkin jo komiikan puolelle.
Vaan jos eduskunta säätää kieltolain. Ei siihen 10000 poliisia tarvitse palkata. Armeliaat naapurit pitävät kyllä huolen valvonnasta ja ilmiannosta.
Naapurin piinaaminen tupakansavulla on kuitenkin moraalisesti arvelluttavaa, joten kehitellään tupakoitsijoille samanlaisia aidattuja reservaatteja kuin koiran ulkoiluttajille kaukana sivistyneestä maailmasta. Valkeakoskella tuollaisen yksikön voisi sijoittaa Säterille johonkin isoon saliin josta huippuimuri ajaisi pakokaasut toimettomaan piippuun. Ei tarvitsisi kahlata kauas korpeen himoaan nitistämään.
Ei hyvinvoinnistaan huolehtiminen kiihkoilua ole päinvastoin.
Vaan polttele sinä rauhassa ja käytä suuvettä (Konjakki sopii mainiosti); eduskunnassa riittää tupakkanaisia ja -miehiä aitaamaan tarpeettomat ylilyönnit.