sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Thatcherismia

Ei voi mitenkään yllättyä Suomen johtaviin kapitalisteihin lukeutuvan Björn Wahlroosin halusta ”vauhdittaa” Suomen nousua Thatcherin opeilla. Wahlroosin mielestä valtion varallisuuden myyminen on varteenotettava vaihtoehto nykyisessä taloustilanteessa. Margaret Thatcher 80-luvun alussa Britanniassa laski radikaalisti veroja ja myi julkista varallisuutta. Tuon yltiöliberaalin markkinauskoisen talouspolitiikan seuraukset olivat aika surkeaa katseltavaa tavallisen kansan kannalta. Köyhyys lisääntyi ja tuloerot kasvoivat. Ihmisiä jätettiin oman onnensa nojaan ilman yhteiskunnan tukea. Valtion varallisuuden myynti tuo toki hetkeksi valtiolle tuloja, mutta ne tulot eivät pitkään lämmitä. Jos valtiolla ei ole tuloja, jää vaihtoehdoksi menojen leikkaukset. Ne leikkaukset tarkoittavat esimerkiksi huonompia terveyspalveluja. Viisaampaa on pitää valtion omistuksessa tuottavia yrityksiä, jolloin ei tarvitse kerätä veroina vastaavia tuloja. Vaikka se kliseeltä kuulostaakin, niin ei kannata myydä lypsävää lehmää. Ymmärrän kyllä Wahlroosin halun pistää lihoiksi kaikki mahdollinen valtion omistus ja päästä kavereineen tekemään bisnestä kaikesta mahdollisesta. Sehän on luonnollista noille saalistajille, mutta yhteiskunnalle se ei ole eduksi.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Nalle Wahlroos on ihailtavan rehellinen ja vilpitön uusliberalistisessa eetoksessaan Thatcherin opein, toisin kuin kokoomus ja demarit (lue: lipposlaiset).

Wahlroos ajaa puhtaasti suuryritysten ja finanssikapitalistien etua. Tavallisen suomalaisen etu on siinä täysin sivuutettu.

Veronalennukset ja valtion omaisuuden myynti sopii erinomaisesti lama-ajan markkinaliberalismiin.

Sampo-konserni kylpee rahoissaan. Nyt olisi ihanneolosuhteet ostaa valtion omaisuutta. Sitä saisi nyt halvalla.

Thatcherin yksityistämisen tuloksena Englannin rautatiet olivat sekaisin kymmeniä vuosia ja sama yksityistämisinto oli vähällä tuhota myös julkisen terveydenhuollon Englannissa.

Kaikkihan me tiedämme myös kokoomuksen yksityistämisinnon Suomessa. Esimerkiksi kaikki autoilijat muistamme varmaan Kimmo Sasin katsastustoimintojen myynnin ministerikautenaan. Seurauksethan ovat kaikkien autoilijoiden tiedossa. Katsastusmaksut ovat nousseet huimasti.

Poika-Björn on jatkanut isä-Brorin perinteitä. Bror junaili Suomen telakkateollisuuden norjalaisille, Björn Nordean pääomistuksen ruotsalaisille ja Sampo-pankin tanskalaisille. Se on sitä kapitalistien isänmaallisuutta.

Björn Wahlroosia ei todellakaan voi syyttää rikkaiden etujen polkemisesta ja oman lompakon unohtamisesta.