sunnuntai 22. marraskuuta 2009

Vasurivaihtoehto

Paavo Arhinmäki puhui viisaasti Vasemmistoliiton puoluevaltuuston kokouksessa Porissa. Paavo keskittyi puheessaan pitkälti talouteen ja piti tärkeänä esimerkin ottamista Euroopassa menestyneistä vasemmistopuolueista, joilla oli tarjota selkeä vaihtoehto nykypolitiikalle, porvareiden sokealle uskolle talouden täydellisen vapauttamisen ja valtion roolin minimoimisen autuudesta. Arhinmäki on oivaltanut, että talous- ja veropolitiikka on avainasemassa halutessamme tarjota jonkinlaisen vaihtoehdon nykymenolle. Muu on toisarvoista. Vasemmalla on jotenkin aina suhtauduttu väheksyen talouspolitiikkaan, vaikka juuri siihen meillä pitäisi olla painavaa sanottavaa. Markkinauskoinen uusliberalistinen politiikka on ajanut karille maailmanlaajuisesti. Me emme usko markkinoiden kykyyn järjestää asiat demokraattista päätöksentekoa paremmin. Me emme halua keinottelua kaikenkarvaisilla sijoitusinstrumenteilla ja veroparatiiseilla, emmekä elä illuusiossa loputtomasti kasvavasta pörssitaloudesta.
Vasemmistoliitto haluaa vaihtoehdon nykyiselle pankkijärjestelmälle. Me haluamme suomalaisen kansanpankin, joka on vapaa maksimaalisesta voitontavoittelusta ja joka palvelee meitä tavallisia kansalaisia, duunareita ja pienyrittäjiä. Päinvastoin kuin viherporvarihallitus, Vasemmistoliitto vaatii veroparatiisien laittamista kuriin ja valuutta- ja osakekeinottelun laittamista verolle ns. Tobinin veron käyttöönotolla. Nyt tarvitaan yleisestikin reilu ja oikeudenmukainen verouudistus, joka kaventaa tuloeroja ja lisää oikeudenmukaisuutta yhteiskunnassamme ja samalla vahvistaa veropohjaa. Sellainen on mahdollista rakentaa, jos vain halutaan. Kaikki tulot on laitettava samalle viivalle. Nykyisin verotus suosii kohtuuttomasti omistajia ja suurituloisia ja siihen on saatava muutos. Pääoma- ja osinkotulot pitää saada progressiivisen verotuksen piiriin ja myös varallisuutta pitää alkaa verottaa uudestaan. Verotus on vääristynyt myös kunnallisveron osalta. Kunnallisvero on tasavero, ja pääomatuloista sitä ei makseta lainkaan. Vaikka Paavo ei sitä sanonutkaan, niin myös kunnallisveron tulisi olla progressiivinen ja sitä tulisi maksaa kaikista tuloista.
Vasemmistoliitto tavoittelee työajan lyhentämistä niin, että ihmisten jaksaminen ja viihtyminen työelämässä paranee. Tätä kautta syntyy myös tehokkuutta, joka mahdollistaa työajan lyhentämisen ilman toimeentulon heikkenemistä. Toisaalla tarvitaan myös työajan pidentämistä niille, jotka tekevät niin lyhyttä työaikaa, että sillä ei elä. Tarvitaan siis myös minimityöaika. Työajan lyhentäminen voitaisiin tehdä lomia selvästi pidentämällä. Tämä voisi olla myös yrittäjäystävällinen tapa lyhentää työaikaa. Vasemmistoliitto haluaa tukea itsensä työllistäjiä ja pienyrittäjiä ja myös siksi haluamme saattaa vastuuseen esimerkiksi rakennusalalla toimivat vilunkiyritykset, jotka jättävät verot maksamatta ja maksavat törkeitä alipalkkoja. Olemme suomalaisen duunarin ja rehellisen yrittäjän asialla.
Arhinmäen ja minun mielipiteet ydinvoiman lisäämisen suhteen menevät pahasti ristiin. Paavo ei ydinvoimaa halua lisää, mutta minä pidän sitä tarpeellisena. Paavo ja puolue saa olla mitä mieltä tahtovat, mutta minä pidän pääni.
Tuota poikkeusta lukuun ottamatta Paavo todella puhui järkeä; ihan kuin itse olisin puhunut.
Tuossa edellä kirjoittamani oli pitkälti lainausta Paavon puheesta, mutta osin myös omia ajatuksiani. Olen ylpeä puheenjohtajastamme ja uskon, että hänen johdollaan me nousemme vielä korkealle kannatuksessa.
Hyvä Paavo. Talouspolitiikkaa ei saa antaa porvareiden yksinoikeudeksi. Kun talous- ja veropolitiikka on vasemmistolaista, niin silloin riittää rahaa myös kunnolliseen sosiaali-, terveys- ja koulupolitiikkaan. Todellinen oppositiojohtaja on Paavo Arhinmäki, eikä suinkaan Jutta Urpilainen, vaikka suurinta oppositiopuoluetta edustaakin. Ei myöskään Timo Soini kykene mihinkään todelliseen oppositiopolitiikkaan reppavista puheistaan huolimatta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No testaanpa tätä, sensuroi tämä jos onnistuu t Vesku

Anonyymi kirjoitti...

Aivan oikein Harri. Taloudesta nimenomaan kannattaa puhua ja sitä kansantajuistaa.

Talous on ennen kaikkea myös politiikkaa! Ja siksi toteutettavalle talouspolitiikalle on aina myös vaihtoehto.

Oikeistolainen uusliberalistinen talouspolitiikka, jota hallitukset myös Suomessa kokoomuksen, keskustan ja lipposlaisten demareiden johdolla ovat toteuttaneet, ajoi pahasti karille synnyttäen globaalin finanssikriisin.

Ei tuloerot itsestään ole kasvaneet, ei julkisien palvelujen leikkaustarve tai yksityistämistarve itsestään ole syntynyt, ei rikkaiden veronalennukset tai veroparatiisit taivaan lahjana ole tulleet. Kyse on porvariston toteuttamasta friedmanilaismonetaristisesta talouspolitiikasta, globaalista markkinaliberalismista.

Tilastot kertovat vahvaa kieltään toteutetusta talouspolitiikasta. Kannattaa tutustua.