tiistai 13. tammikuuta 2009

Kallista säästöä

Tapanani on ollut kirjoitella muistiin kaikenlaisia mielenkiintoisia lehdistä tai jostain muualta lukemiani asioita. Joskus myöhemmin niitä sitten katselen. Tänään oli sellainen hetki.
Silmiini sattui joskus syksyllä muistiin kirjoittamiani lapsia ja nuoria koskevia lukuja sosiaali- ja terveyspalveluista.
Niistä kävi selkeästi ilmi, että lasten ja nuorten peruspalvelut ovat rapautuneet, tai oikeammin rapautettu kuluneen 10 –15 vuoden aikana.
Kouluterveydenhuolto on puolittunut parissakymmenessä vuodessa.
Huostaanotot ovat lisääntyneet rajusti. Huostaanottoja oli vuonna 1991 noin 6000 kappaletta ja 2007 noin 10 000 kappaletta. Eivätkä ne ole kappaleita, vaan ihmisiä, lapsia.
Huostaanotto maksaa paljon, todella paljon, puhumattakaan inhimillisestä puolesta.
Jonkinlainen yhteys lienee terveydenhuollon yleensäkin, ja eritoten kouluterveydenhuollon ja huostaanottojen välillä. Aikanaan piti säästää. Säästettiinkö oikeasti?
Nyt näyttää vahvasti siltä, että maksamme laskua säästöistä. Isoa laskua.
Sosiaali- ja terveyspuolen ammattilaiset varoittelivat aikanaan säästöjen seurauksista. Samoin teki Vasemmistoliitto. Varoituksia ei kuunneltu. Nyt maksamme sitä isoa laskua.
Ennaltaehkäisy olisi ollut halvempaa, vaikka se silloin takavuosina kustannuksia aiheuttikin.
Varoitan taas kerran, että nykyisin alimitoitetuilla budjeteilla elää kituuttava sosiaali- ja terveystoimi aiheuttaa vastaisuudessa melkoisen laskupommin. Toivottavasti meillä silloin menee hyvin ja euroja riittää. Muutoin ihmisten käy huonosti.

Ei kommentteja: