tiistai 6. tammikuuta 2009

Väärä lääke

Tulihan se sieltä. Odotinkin jo ehdotusta palkankorotuksista luopumisesta. Kemianteollisuuden pomo sen sitten sanoi ääneen. Ei ollut vaikea arvata, että lamaa keppihevosena käyttäen työnantajat tekevät kaikenlaisia ehdotuksia, joiden tarkoitus on heikentää duunareiden työehtoja. Työnantajajärjestöillä on aloite ollut hallussa jo pitkään ja olemme saaneet kuulla sieltä suunnalta tiuhaan tahtiin rajujakin työelämän heikennysesityksiä. Sak on noita ehdotuksia tyytynyt vain torjumaan, usein siinäkin epäonnistuen. Ennen Sak oli sentään aktiivinen toimija, joka tavoitteli työntekijöille myönteisiä uudistuksia ja parempaa tulevaisuutta. Elinkeinoelämän Keskusliitto ja muut työnantajajärjestöt ovat etujärjestöjä isolla eellä. Sak:n kohdalla jättäisin etu-sanan pois.
Yritysten huono tilanne johtuu siitä, että tilauksia ei ole. Tilauskirjat eivät täyty vaikka luopuisimme palkankorotuksista ja jopa pienentäisimme palkkojamme. Tilauksia tulee, jos joku tarvitsee jotain ja sillä on rahaa maksaa. Moinen työnantajien tarjoama lääke lamaan on väärä ja jopa vaarallinen. Pääministeri Vanhanen kehottaa kansalaisia kuluttamaan entiseen malliin. Ihmisten ostovoimaa heikentämällä kulutus vähenee. Jos ei kuluteta, ei tarvitse tuottaakaan.
Vanhasen kannattaisi kertoa tämä työnantajaliittojen herroille.
Nyt, kun duunareilta halutaan luopumista ja uhrauksia, niin mitenkähän lienee keväämmällä vastuunkannon laita osinkoja jaettaessa omistajille? Epäilenpä vastuuta kannettavan silloin vain riittävän suurista osingoista sijoittajille työllisyys, yritysten tulevaisuus ja kaikenlainen yhteiskuntavastuu unohtaen.
Pitää myös muistaa, että ylisuuriksi haukutut palkankorotukset on jo aikoja sitten syöty. Siitä ovat pitäneet kaikki mahdolliset hintojen, asumisen, energian ym. korotukset huolen.
Veikkaanpa, että muita nyt esitetyn kaltaisia ehdotuksia kuulemme lähiaikoina paljonkin.
Naurattaisi, mutta ei ole syytä nauraa.

Ei kommentteja: