torstai 15. tammikuuta 2009

Palmurinteen tulevaisuus

Valtuuston päätös Palmurinteen kohtalosta näyttää puhuttavan ainakin koskinverkossa, vaikka se ei valtuustossa viime maanantaina juurikaan valtuutettuja puhuttanut. Asia sivuutettiin mielestäni aivan liian kevyesti. Mahtoivatko kaikki valtuutetut täysin ymmärtää asian laajuutta?
Valituksi tuli vaihtoehto B, joka tarkoittaa lyhyesti sitä, että Palmurinne saneerataan päiväkotitiloiksi, kehitysvammaisten päivä- ja työtoiminnalle ja kehitysvammaisten asunnoiksi.
Sairaalan ja terveyskeskuksen läheisyyteen keskitetään vanhusten palveluasuminen ns. terveydenhuollon campukselle, jonne tulisi ”tehostetun palveluasumisen” paikkoja 120. Rakentaminen, rahoitus ja omistus tapahtuisi kaupungin ulkopuolisin varoin. Kaupunki sitten vuokraisi noita tiloja itselleen ja myös edelleen yksityiselle palveluntuottajalle.
Tuossa nyt päätetyssä ratkaisussa on monia arveluttavia asioita.
Ensinnäkin pitää huomioida vanhainkodin asukkaiden kunto. Heidän kuntonsa on sellainen, että he eivät pärjää nykyistä vähemmällä hoidolla. Jos, kuten vakuutetaan, hoidon taso säilyy samanlaisena, niin silloinhan kyseessä on vain kosmeettinen muutos nykyiseen. Jos laitoshoito muuttuu ”tehostetuksi palveluasumiseksi” nykyisen hoidon tason säilyessä, niin sehän on vain tilastojen kaunistamista. Stakesin mukaanhan Valkeakoskella on liikaa laitospaikkoja. Noinko oikeasti täytettäisiin Stakesin normit?
Toinen arveluttava asia on kustannukset. Kun toimijana ovat yksityiset tahot, niin pitää muistaa, että he eivät ole hyväntekijöitä. Yksityisten palveluntarjoajien on tehtävä voittoa. Kaupungin ei tarvitse. Jos vuokrat ja ostopalveluiden hinnat nyt ovat edullisia, niin mikä takaa niiden edullisuuden esim. viiden vuoden päästä? Ne voivat silloin olla todella kalliita, eikä kaupunki niihin silloin voi helpolla vaikuttaa. Kaupunki voi toki sellaisessa tapauksessa ottaa palvelut omaan hoitoonsa, mutta onnistuuko se ainakaan kovin helposti?
On myös vaarana, että yksityinen toimija lopettaa toimintansa ja silloin hoidettavat kaatuvat kaupungin syliin.
Kolmanneksi toteaisin, että kaupunki on pyrkinyt pois vuokratiloista ja toimimaan kaupungin omissa tiloissa. Nyt tehtäisiin päinvastoin.
Neljänneksi kiinnitin huomiotani hankeryhmän raportissa olleisiin esimerkkeihin muutoksen vaikutuksesta vanhusten kaikkien maksujen ja tukien jälkeen käteen jääviin euromääriin. Ne eivät sydäntäni lämmittäneet. Esimerkkien mukaan kahden tulotasoltaan pienimmän ryhmän asiakkaalle käteen jäävä osuus olisi pienempi tehostetussa palveluasumisessa kuin nykyisin laitoshoidossa. Suuremmissa tuloissa käteen jäävä osuus näyttäisi kasvavan. Eli köyhemmät maksaisivat enemmän. Se ei ole oikein.
Viidenneksi, vaikka se onkin osin Palmurinteen ratkaisusta riippumaton asia, niin Stakesin suositusten mukaan kotihoitoon pitäisi lisätä asiakkaita 62 kappaletta. Niin pitäisikin, mutta sitä ennen pitäisi lisätä rutkasti henkilökuntaa. Jo nykyisellä asiakasmäärällä henkilökunta on riittämätön.
Samoin Stakes haluaa omaishoitajien määrää lisättäväksi. Sekin on hyvä tavoite, mutta taas tullaan siihen, että rahaa pitäisi silloin sitä varten osoittaa nykyistä enemmän, myös omaishoitajien jaksamisesta huolehtimiseen.
Hyvää nyt valituksi tulleessa vaihtoehdossa on se, että siinä vihdoinkin vammaisten asumisasiat tulisivat kuntoon. Se on minulle ja muille vasureille tärkeä asia.
Esitin valtuustossa vaihtoehto A:n hyväksymistä, joka olisi tarkoittanut Palmurinteen saneeraamista lähinnä nykyiseen käyttöön vanhainkodiksi. Palmurinteestä saataisiin silloin nykyaikainen ja toimiva vanhainkoti. Laitoshoitopaikoille meillä on todella kova tarve. Muutosehdotuksessani huomioin myös vammaisten tarpeen ja ehdotin, että samalla käynnistetään hankesuunnitelma kehitysvammaisten asuntolan rakentamiseksi pikaisesti jo tämän vuoden aikana. Tilaa ja mahdollisuuksia lisärakentamiselle Palmurinteessä on. Hävisin äänestyksen 38 – 5.
Ehdotukseni ei myöskään olisi merkinnyt sitä, etteikö kaupungin ulkopuolisin varoin voitaisi koska hyvänsä rakentaa vanhuksille palveluasuntoja ja tarjota palveluita. Se on aina mahdollista ja tervetulluttakin.

Ei kommentteja: