keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Maksajat

Autokatsastus on yksityistämisen jälkeen kallistunut roimasti. Ala on melko keskittynyt ja niinpä yritysten onkin mahdollista hinnoitella palvelunsa itselleen sopiviksi ja roimia voittoja tuottavaksi. Asiakaskunta on taattu, eikä siihen vaikuta lama, koska kyse on lakisääteisestä palvelusta. Siinä sitä on yrittäjäriskiä!
Myöntää toki täytyy, että katsastuspalvelu on muuttunut inhimillisemmäksi. Ennen katsastukseen meno oli kuin olisi käräjille mennyt, mutta nykyisin se muistuttaa mitä hyvänsä muuta palvelutoimintaa.
Yksityistäminen ja ulkoistaminen on tämän ajan trendi. Porvarillisen ideologian tuote. Se on varmasti hyvä yrityksille, mutta onko se hyvä ihmisille ja veronmaksajille?
Miten käy esim. vanhusten hoivapalveluiden, kotihoidon tai terveyspalveluiden hintojen sen jälkeen, kun ne on yksityistetty? Veikkaanpa, että hinnat kallistuvat rutkasti. Jo nytkin nuo palvelut ovat melkoisen kalliita. Jos hinnat vielä kohoavat, niin monet vähävaraiset jäävät noiden palveluiden ulkopuolelle, vaikka kuinka niitä tarvitsisivatkin. Yhteiskunta joutunee silloin maksumieheksi, eihän ketään sovi heitteillekään jättää.
Yritykset eivät ole hyväntekijöitä, vaan niiden tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa.
Sitä voittoa maksavat palvelujen tarvitsijat ja veronmaksajat. Haluammeko lisää maksettavaa?
Vasurit eivät, mutta porvaripuolueet tuntuvat haluavan.

Ei kommentteja: