perjantai 2. lokakuuta 2009

Euron duunia

Urjalalainen matkailuyritys tuomittiin kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Kyseinen yritys maksoi Tampere-Pietari-Tampere-bussilinjaa ajaneille venäläisille 1,03 euron tuntipalkkaa. Vaikka venäläiset kuskit olivat ehkä ”suostuneetkin” tuollaiseen palkkaan, niin se ei silti poista työnantajan velvollisuutta noudattaa suomalaisia säännöksiä ja määräyksiä. On selvää, että tämä ei suinkaan ole mikään ainutlaatuinen tapaus. Vastaavia on tullut ilmi monesti aiemminkin ja voi vain arvailla moniko tapaus jää paljastumatta. Viranomaisten resurssit eivät mitenkään riitä valvomaan kaikkia työpaikkoja ja ammattiliitoilla on vielä paljon vähemmän mahdollisuuksia valvontaan.
Hävettää rehellisten suomalaisten yrittäjien puolesta tuollainen toiminta. Nuo hämärämiehet rikollisilla puuhillaan ryvettävät muiden yrittäjien mainetta ja vaikeuttavat heidän toimintaansa kilpaillessaan tuollaisin epäreiluin keinoin.
Kun suomalaisista työehdoista tietämättömiä ulkomaalaisia työntekijöitä on runsain mitoin tarjolla, niin on selvää, että joillakin yrittäjillä on suuri houkutus unohtaa lakien ja sopimusten noudattaminen ja maksaa esimerkiksi vain kymmenesosa työehtosopimuksen mukaisesta palkasta. Noiden koijareiden puuhista kärsivät paitsi tietämättömät ulkolaiset työntekijät, myös suomalaiset duunarit ja yrittäjät jäädessään työtä vaille. Tarvitaan tehokkaampaa valvontaa, se on kaikkien etu.

Ei kommentteja: