keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Kielitaitoa tarvitaan

Hetken jo epäilin, ettei työministeri Sinnemäellä ole juuri mitään näkemyksiä työllisyyden hoidon ongelmista tai ylipäätään työelämästä. Olin väärässä. Ministeri on saanut ahaa-elämyksen ja päätynyt toteamaan, että ulkomaisilta työntekijöiltä vaaditaan liian hyvää suomen kielen taitoa. Sinnemäen mukaan suomalaisyritysten ja julkisen sektorin pitäisi hyväksyä se, että ihmiset voivat työskennellä Suomessa, vaikka he eivät osaisi suomea eivätkä ruotsia. Ministerin mielestä englannin ja omaan työhön liittyvän sanaston pitäisi riittää, ulkomaalaisten opiskelijoiden mahdollisuuksia harjoittelupaikkoihin pitäisi parantaa ja helpottaa ulkomaalaisten työntekijöiden puolisoiden ja perheiden asettumista Suomeen.
Vaikka olenkin tottunut siihen, ettei noilta norsunluutorneissa eläviltä ministereiltämme mitään arkitodellisuuteen järjellisesti kytkeytyviä aivoituksia julkisuuteen ilmaannukaan, niin kyllä tuo viherministerin näkemys kielitaidon tarpeellisuudesta tuntuu vähintäänkin eksoottiselta.
Mielestäni etenkin palveluammateissa ja hoitoalalla hyvä suomen kielen taito on ehdoton välttämättömyys. Jos sellaista ei ole, on vaarana sattua vakaviakin vahinkoja. Myös teollisuudessa ja tuotannollisessa toiminnassa yleensäkin on kielitaidottoman vaikea työskennellä täysipainoisesti, turvallisesti ja vahinkoja aiheuttamatta. On typerää olettaa ja kohtuutonta vaatia, että suomalaiset duunarit ja tänne töihin tulevat ulkolaiset osaisivat englantia niin hyvin, että pärjäisivät sillä keskenään. Maassa maan tavalla ja maan kielellä. Itse en voisi kuvitellakaan työskenteleväni ulkomailla ilman riittävää kielitaitoa. Ministerin olisikin syytä edes hivenen tutustua elävään elämään ja arkeen työpaikoilla. Sinänsä on positiivista, että ministerillä on ajatuksia. Toivonkin Sinnemäen myös jatkossa saavan ahaa-elämyksiä ja huolestuvan myös suomalaisten duunareiden työ- ja harjoittelupaikoista ja toimeentulosta.

Ei kommentteja: